To ungdommer klatrer i et stort tre.

LOKKEMIDDEL: Arrangørene bak festivalen Mylder håper musikken kan lokke flere ungdommer til å engasjere seg i miljøvern. Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad

Lokker ungdommen til miljøsaken med musikk

Mylder er ikke helt som andre festivaler. Når miljøengasjert ungdom lager festival sover nemlig bandene i telt i hagen!

Tekst:

Eirin Høiseth

På lørdag 20. juni arrangerer en gruppe ungdommer fra Hamar festivalen Mylder for første gang, med hele åtte band på plakaten. Bare dager før festivalen er Kristine Sørheim, Joanne Sørheim og Sander Segbø Løvaas slitne, men sikre på at det blir fett!

Hvordan fikk dere ideen om å arrangere en festival?

– Mylder er en idé som kom opp under et møte i Hamar Natur og Ungdom i fjor vår. Vi innså ganske kjapt at en festival krevde litt mer enn et par måneders forberedelse, så vi la ideen fra oss, men tok den opp igjen ved jul i år. For når man først har begynt å spinne på tanken om en festival, så MÅ det jo gjennomføres. Vi fikk med oss Changemaker, som ble kjempegira på å lage en ungdomsfestival med klimafokus. Og sammen med et par unge ildsjeler fra teater- og musikkmiljøet i Hamar snekret vi sammen en festivalkomité.

Hva skal skje på festivalen?

– Mylder har som mål å sette klima på dagsorden, og det prøver vi å få til gjennom å servere veggismat, ha stands med Natur og Ungdom, Changemaker og Miljøagentene, loppemarked og morsomme aktiviteter. Du kan for eksempel få sette halen på miljøsvinet, som vi har oppkalt etter Tine Sundtoft. Ikke minst kommer det også en bråte med fete band. Hvitmalt Gjerde og Blomst er headlinere, og en rekke up and coming band fra hele landet, særlig Mjøsregionen, skal spille.

Har prosjektet blitt godt mottatt?

– Vi har fått vilt god respons! Både ungdom og eldre syns det er et kjempekult prosjekt. Det er uten tvil et type arrangement som har vært savnet i Hamar. Vi retter oss jo hovedsaklig mot ungdom – vi pleier å si at festivalen er av, for og med ungdom – men alle er velkomne! På facebookarrangementet har vi over 300 påmeldte, men det ryktes at det kanskje kommer enda flere , og det er jo kjempekult!

Tre ungdommer står på bakken under ei eik, mens to andre klatrer oppe i eika.

Festivalkomiteen er satt sammen av frivillige ungdommer fra Hamarområdet. De håper festivalen vil skape klimaengasjement. Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad

Hva motiverer dere til å legge ned så mye tid i frivillig arbeid? 

– Det er jo dette med solidaritet. Klimakrisa rammer de svakeste blant oss, de som allerede har svekkede ressurser, og det er vi i «den rike vesten» som har ansvar for å rydde opp i kaoset. Det er uten tvil dette som driver oss i alt vi gjør av frivillig arbeid, samtidig som vi gjerne vil gjøre noe kult for å få «alle» til å se de utfordringene som ligger foran oss. Dessuten, når ungdomstilbudene i området stadig svekkes av de voksnes profittjag, er det klart at noen må ta tak!

Hvorfor burde folk dra på Mylder?

– Mylder er helt unikt. Vi er en lavbudsjettsfestival som nesten bare er gjort på dugnad, og vi håper folk vil syns det er kult at vi klarer å få til noe så svært bare med et trangt budsjett og masse engasjement. 

Det kommer til å bli en utrolig god stemning med masse morsomt som skjer, og med vakre Hamar Park som bakteppe for det hele. Og hallo! Hvitmalt Gjerde og Blomst kommer! Man KAN jo ikke gå glipp av bergensk surferock og heftig garasjepønk i Hamars mest sjarmerende park?   

Hva har egentlig en musikkfestival med miljø å gjøre?

– Det er jo et middel for å nå målet! Vi satser jo på at også de som (ennå) ikke har et brennende miljøengasjement skal komme, og da er kul musikk det perfekte lokkemiddelet. Samtidig vil vi vise at man kan gjøre så mye mer enn å sitte i møter og dra på konferanser for å leve mer bærekraftig. Til og med en musikkfestival kan tilrettelegges til å være miljøvennlig!


En gjeng med ungdommer står bak en plakat med en gris på.

På festivalen kan du sette halen på Miljøsvinet! Svinet har fått navn etter klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Foto: Joanne Sørheim

Hva er det mest utfordrende med å arrangere en festival?

– Kostnadene. Uten tvil! Det er så mye som må ordnes, og alt koster penger! Vi har fått låne og tigget til oss mye, men det er allikevel innmari trangt.   

Hva gleder dere dere mest til?

– Til vi er ferdige, haha! Neida, vi gleder oss veldig til å se bandene som kommer, og nyte den gode stemningen som alltid er tilstede under en festival. 

Blir det en ny tradisjon?

– Ja, si det? Akkurat nå er «dette skal vi aldri gjøre igjen!» et gjennomgående utsagn i festivalgruppa, men samtidig håper vi jo alle at det skal bli mulig å gjøre til neste år også – men kanskje med litt mer hjelp fra kommunen!   

Til slutt, hvilke morsomme historier vil dere fortelle til barnebarna deres om da dere arrangerte festival?

– Tjaa... Hvor skal vi begynne? Det er jo nokså tragikomisk at vi klarte å trykke opp klistremerker med helt feil trykk – og deretter begikk samme feil uka etter, med t-skjortene. Eller at Kristine alltid blir sitert i lokalavisa med «det blir fett!» og nå bare refereres til som «Kristine Fett Sørheim». Eller kanskje at vi kom i konflikt med byen kjøpesenter, som et par uker etter at vi slapp festivalen bestemte seg for å ha sommmerfest nøyaktig samme dagen – og at vi presterte å kalle dem «storkapitalen» i en opphetet korrespondanse. Og selvsagt: at vi ikke har penger til å skaffe overnatting for alle bandene, så vi måtte skrape sammen det vi fant av madrasser og sofaer i kollektivet, og la alle sove her – og telt i hagen for de som ikke får plass i huset! 

Miljøplukk, Festival, Miljø, musikk