Legoforsker

Lego forventer å engasjere mer enn hundre eksperter for å nå sitt mål om å lage lego av et bærekraftig materiale innen 2030. Illustrasjon: Rein Refsvik

Lego dropper plasten

Leketøysprodusenten Lego avslutter samarbeidet med oljeselskapet Shell. Nå leter de etter nye, grønnere materialer å lage de populære klossene av. 

Etter press fra Greenpeace avsluttet Lego i 2014 samarbeidet med Shell, på bakgrunn av oljeselskapets planer om oljeboring i Arktis

Siden 1960-tallet har Lego samarbeidet med oljeselskapet Shell, et samarbeid verdt mange milliarder kroner. Dette har man kunnet se i leketøysproduksjonen, som ved flere anledninger har hatt produkter med Shell-tema. Miljøforkjempere har flere ganger ytret at dette er en billig strategi fra Shells side for å bedre sitt omdømme, og leder av Greenpeace Storbritannia har kalt det en «forurensing av våre barns sinn».

Mer om Shells forurensning.

Nå er imidlertid dette i ferd med å snu. Etter press fra Greenpeace avsluttet nemlig Lego i 2014 samarbeidet med Shell, på bakgrunn av Shells planer om oljeboring i Arktis. Avtalen med Shell var estimert å være verdt mer enn 703 millioner norske kroner. Lego ser dermed ut til å ha planer om å bygge seg opp som et mer miljøvennlig selskap, noe som støttes av at leketøysprodusenten i 2012 annonserte ambisjoner om å avvikle plast som hovedmaterialet for de populære byggeklossene sine og heller gå over til et mer bærekraftig alternativ.

Det finnes ingen felles definisjon på et bærekraftig materiale
Jørgen Vig Knudstorp, CEO og president av Lego-gruppen
Legoklossene ser dagens lys

Forgjengeren til de legoklossene vi kjenner til i dag så først lyset i 1949. Klossene var laget i plast, og var svært like de klossene som nå produseres. Før dette hadde grunnlegger Ole Kirk Christiansen laget klosser i tre, men det var først ved overgangen til plast at klossene effektivt kunne festes sammen. Likevel var det flere problemer ved klossene: Det var svært liten feilmargin før klossene ikke lenger passet sammen, og materialet og utformingen var heller ikke de beste for lekeklossenes potensial.

Christiansens sønn Godtfred var en av dem som så hvilke muligheter som lå i klossene. Han fikk sammen med en leketøysforhandler ideen om å lage et helt system av klosser, perfekt for barn til å utvikle seg og leke kreativt. Dagens kloss ble patentert i 1958, men det tok fire år før materialvalget falt på ABS-plast, som klossene fremdeles lages av.

En haug med legoklosser ligger tett.

Legoklosser i ABS-plast. Foto: Arto Alanenpaeae/Wikimedia Commons

Selskapet skal investere én milliard DKK danske kroner i søken etter et miljøvennlig alternativ til plasten de bruker i dag

Fakta

Støpeformene til Lego er mer nøyaktig enn mange andre leketøysprodusenter krever av sine produkter, og byttes ut i større hyppighet. Når en form har blitt utslitt og må byttes ut støpes den inn i grunnmuren i fabrikken for å unngå at konkurrenter får tak i dem. 

Den problematiske plasten

I dag produseres lego dermed av Akrylnitril-butadien-styren, eller ABS-plast. Dette materialet er petroleumsbasert, altså plast laget av olje og naturgass. Plasten er såkalt hardplast, og selv om den kan resirkuleres er den ikke av plasttypene man kan levere i vanlig plast-resirkulering. Den er ikke biologisk nedbrytbar, og hvis legoklossene havner i naturen vil de ofte over lang tid dele seg opp i mindre og mindre biter til de ender opp som mikroplast. Det er med andre ord et lite heldig materiale for naturens del, ikke bare i klossenes endestasjon som mikroplast, men også ved deres begynnelse i en oljerigg.

LES OGSÅ: Hva er egentlig mikroplast?

Lego får det aller meste av plasten til klossene sine fra Lanxess, et selskap som i 2004 ble separert fra Bayer AG. Dette ble gjort for på den måten å skille produksjonen av kjemiske midler fra selskapets andre produksjonsområder. Lanxess har svært mange samarbeidspartnere og leverandører, men den mest påfallende av disse er Shell. Selv om Lego har avsluttet sin avtale med oljegiganten er de dermed fremdeles involvert gjennom et indirekte samarbeid.

Lego uten plast

Lego delte i 2012 ambisjoner om å fase ut plast fra byggeklossene sine. De startet opp Lego Sustainable Materials Centre i 2015-2016, og forventer å engasjere mer enn hundre eksperter for å nå sitt mål om å lage lego av et bærekraftig materiale innen 2030. Selskapet skal investere én milliard DKK (ca. 1,2 milliarder norske kroner) i søken etter et miljøvennlig alternativ til plasten de bruker i dag.

– Økonomisk vekst går utover klimaet.

Det ble i 2014 alene produsert 60 milliarder lego-elementer. Hvis Lego når sin ambisjon om å erstatte plast som sitt hovedmateriale vil det redusere selskapets påvirkning på miljøet i svært stor grad. Hva som kommer til å erstatte plast er imidlertid uklart, og det er dette forskningen vil forsøke å gi svar på. Da Lego annonserte opprettingen av Lego Sustainable Materials Centre uttalte Jørgen Vig Knudstorp, CEO og president av Lego-gruppen:

– Det finnes ingen felles definisjon på et bærekraftig materiale. Flere faktorer påvirker den miljømessige bærekraften til et materiale – sammensetningen av materialet, hvordan det leveres, og hva som skjer når produktet har nådd slutten av levetiden sin. Når vi søker etter nye materialer, må alle disse faktorene vurderes.

Jakten på de nye materialene vil bli veldig interessant å følge. Det kan gå lang tid før Lego oppnår resultater, men det kan også gå overraskende fort, ettersom det er mange selskaper som også jakter på alternativer til plast. Tiden vil vise, men om ikke annet er det et skritt i riktig retning. 

Tema, Plast , Olje, Miljø, forbruk, Fornybar