Kutter både kjøtt og flyturer for miljøet

Som 13 åring trodde William Eitrem at politikerne ville ta tak i den globale oppvarmingen han stadig hørte mer om. I voksen alder har han innsett at dette ikke er tilfellet.

Tekst:

Marit Worpvik

Redaktør i Putsj

Et fellestrekk er at folk sliter med å endre egne vaner, så da tenker de at det jeg gjør er veldig «far-out»

William Eitrem er en 23 år gammel jusstudent som er bosatt i Oslo. Han begynte å forstå alvoret av global oppvarming for rundt 10 år siden. I begynnelsen tenkte han at han ikke trengte å gjøre så mye selv, i og med at både myndigheter og forskere var klar over hvor viktig og akutt problemet faktisk var.

–Som naiv 13-åring, tenkte jeg at politikerne ville ta tak i det, forklarer han.

Rundt årsskiftet 2016/2017 bestemte William seg for å slutte å kjøpe kjøtt. Han spiser fortsatt kjøtt om han får det servert eller hvis det begrenser matsvinn, men han ønsker ikke å bidra til produksjonen av kjøtt.

–Kunnskapen om at det å spise storfekjøtt faktisk var en av de største bidragsyterne til klimautslipp ble mer utbredt på den tiden – jeg hadde i alle fall ikke hørt om det tidligere. Jeg ville gjøre mitt, og det var og er den beste måten. Det begynte med storfe, men «spredde» seg fort til det at jeg også droppet å spise svin og kylling, forteller han.

Ville gjøre enda mer

Ikke lenge etter, på høsten i 2018, slipper FN en omfattende rapport. IPCC-rapporten forklarer hva som kommer til å skje dersom vi ikke klarer å kutte rundt 50% av utslippene våre globalt de neste 11 årene, og vi når en global oppvarming på mer enn 1,5 grader. Rapporten trekker blant annet frem at havnivåer vil stige, korallrev vil dø, ekstremvær vil bli mer ekstremt og at økosystemer vil bli ødelagt.

–Da tenkte jeg at jeg måtte gjøre enda mer, og flyturer er den tingen for forbrukere, ved siden av konsum av storfekjøtt, som har størst innvirkning på klimaet, sier han.

Valget om å slutte å fly står han fortsatt fast ved, selv om han mener at det begrenser mobiliteten betraktelig.

–Det gjør jo at reisene jeg skal ta i fremtiden tar mer tid, og at de koster mer penger, forklarer han.


Kan ikke fortsette som før

23-åringen er klar på at både systemet og forbrukerne må gjøre endringer. Han mener forbrukerne må innse at måten man har levd på de siste tiårene, med overforbruk av blant annet mat, strøm, flyturer og biler, er over.

–Ingen liker å måtte endre vanene sine. Folk i Norge har jo vokst opp med ideen at det å spise kjøtt er helt uproblematisk, og det samme med flyturer både innenlands og utenlands. Selvfølgelig er det vanskelig å måtte omstille seg til at det faktisk ikke er tilfellet, men det er det som må til. Likevel er det begrenset hvor mye forbrukerne kan gjøre på egenhånd – det er enormt behov for sterk politisk styring for å nå Parismålene, som burde være et minstekrav, sier William.

Han mener systemet må endres drastisk, men at den type politisk ledelse som trengs ikke finnes i Norge for øyeblikket.

–Det nærmeste vi kommer er byrådet i Oslo, sier William. 

Han forklarer at de personene som jobber for et bedre miljø og klima i Oslos byråd har vært med på å engasjere han i kampen for miljøet.

–De blir utsatt for så mye hat og trusler at det er helt utrolig at de orker å fortsette. Det er inspirerende, forteller 23 åringen.

Gjenbruk: William opplyser om at han også er opptatt av gjenbruk, og at jakken hans er kjøpt på Fretex.


Blir gjerne kritisert av mennesker som sliter med å endre egne vaner

Vennene til William deler ikke hans engasjement. Han oppfatter at flere av dem mener det han gjør er meningsløst.

–Vennene mine mener jeg har mistet forstanden fullstendig, forteller William. 

Han tror hans valg strider fundamentalt med hvordan de tenker livet skal være.

–Man har jo vokst opp med at ferie er noe kult og fint og ikke noe man skal ha dårlig samvittighet for å gjøre. Det er litt det samme med kjøtt, med grilling om sommeren og en biff i ny og ned. Et fellestrekk er at folk sliter med å endre egne vaner, så da tenker de at det jeg gjør er veldig «far-out», forklarer 23 åringen.

En irriterende påminnelse

23 åringen forteller at de fleste han omgås vet hvor kritisk planetens tilstand er, men at det likevel er få som gjør store endringer.

–De fleste liker å skylde på at det er politisk endring som må til, som jo er delvis riktig. Derfor tror jeg mange synes jeg er en irriterende påminnelse på at man kan forsøke å gjøre en endring som forbruker, forklarer han.

William syns det er slitsomt å stadig møte kritikk og motstand for de valgene han har tatt. Han føler at andre mennesker konstant skal prøve å finne feil og «ta» han.

–Jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg opplever utrolig ofte at folk forsøker å overbevise meg om at jeg er en hykler. Det morsomste eksempelet jeg kommer på er en som sa «greit nok, du har sluttet å fly, men du dusjer fortsatt daglig». Man får utrolig lite godvilje og utrolig mye motstand, forteller han.

Mulige løsninger

Det er ikke så mye 23 åringen kan trekke frem på spørsmål om det er noen fordeler med å ikke fly, men han kan likevel nevne noe.

–Jeg sparer penger i form av det at jeg mye sjeldnere tar ferie til utlandet, sier William. 

Likevel tenker han at det finnes noen gode alternativer til fly om man vil reise rundt i verden i sommer.

–Interrail er selvfølgelig en fantastisk feriemulighet. Bilferie i europeiske land virker også kult, avslutter William.


Tema, Fly, Flyreiser, Miljø, Miljøvennlig