Aksjonister holder skilt for et oljefritt Lofoten Vesterålen og Senja.

VET NOK: Silje Lundberg mener vi vet nok om klimakonsekvensene av oljeutvinning. Foto: Line Lønning / Natur og Ungdom

Klimasaken er ingen trend!

KOMMENTAR: Engasjementet for klima er ingen trend som kommer til å gå av moten. Vi vet nok om oljeboring til å si nei!

Skrevet av:

Silje Lundberg

fylkesleder i Naturvernforbundet i Troms

Av og til får jeg vondt i magen av politikere, og ofte får jeg det av politikerne når de snakker om klima og miljø. Enda verre blir det når politikeren som driter seg ut er ordføreren i min hjemby, Harstad.   

For Marianne Bremnes tar kaka i oljespørsmålet. Til NRK Troms i dag sier hun at miljøspørsmålet er en trend, på samme måte som motstand mot oljeboring er en trend. Hvordan en Arbeiderpartiordfører i ramme alvor kan påstå at klimasaken, som er vår tids største utfordring, bare er en trend – og som trender flest – kommer til å gå over, det er ikke til å forstå!

Siri Arntzens forsøk på å grønnvaske petroleumsindustrien i samme sak gjør det ikke bedre. Konsulenten fra Petrotalk påstår at argumentene mot oljeboring er basert på feilaktigheter. Er det feil at norsk olje og gass fører til utslipp av klimagasser? Er det feil at utslippene fra norsk olje og gass har ført til utslipp av 15 milliarder tonn CO2 de siste 40 åra? Og er det feil at atmosfæren vår ikke har plass til utslippene fra all den olja og gassen vi allerede har funnet?

Og så kommer selvsagt tåkepratet om oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja inn. Når skal man forstå at man ikke kan vedta sameksistens mellom oljenæring og andre næringer? At sokkelen utenfor Vesterålen er den smaleste sokkelen i landet vårt, og har en svær kystflåte, gjør ikke denne såkalte sameksistensen enklere.  Óg, for ørtende gang, konsekvensutredning er ensbetydende med mer petroleumsaktivitet. Og den kunnskapen, som også etterspørres her, har vi allerede.

Meninger, oljeboring, Olje, Klima