Skåler med hummus i ulike farger sett ovenfra

Klassisk hummus

OPPSKRIFT: Klassisk hummus kan gjøres ekstra spennende med en neve soltørkede tomater, rødbeter eller urter.

Skrevet av

Per Viderup

Forfatter av den veganske kokeboka Belg Selv, der oppskriften er hentet fra. Han er også mangeårig Øyafestival-kokk og gründer for vegetarspiesestedene Persilleriet og Hagen i Trondheim.

Vegetarjul

Ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker – mange nordmenn spiser mye kjøtt i jula. Putsj gir deg miljøvennlige alternativer til julematen.

Du trenger: 

0,5 liter kokte kikerter

1,5 dl kokevann

1 dl olivenolje

0,5 dl sitronsaft

0,5 tsk salt og chili

1 tynn sitronskive uten kjerner

1-2 dl tahini

Ingrediensene kjøres glatt i en standard foodprosessor. Hummusen kan anretets på fat, pyntes med hakket persille, sumak elelr paprikapulver eller hele kokte kikerter og dryppes med ekstra jomfruolivenolje. Det kan brukes litt eddik i stedet for 0,5-1 dl sitronsaft.

Hummus lages best i en foodprosessor. Hvis du stavmikser, er det lettest om du har glovarme, nukokte kokerter. Stavmiks i så fall med rikelig kokevann slik at massen går rundt. Væsken absorberes når hummusen kjøles ned og den blir fast. Hvis hummusen generelt kjøles ned fort, holder den seg en uke på kjøl. Mengden av salt, syre og krydder har betydning for holdbarheten. Jo mer olje og tahini du kjører i hummusen, dess mer kremete blir den. 

De andre hummusvariantene lages ut fra denne oppskriften.

- En liten neve soltørkede tomater blendes med fra start. Pyntes med oliven og grønt.

- 1 stor tsk spisskummen, 1 liten tsk korianderpulver, zataar (hvis du får tak i det på buktikken din), litt god olje og en sitronbåt.

- Gurkemeie, 1 tsk, eller 1 spsk fersk hvis du får tak i det. Antiseptisk superfood.. Maten blir lett grønn hvis du er for raus med gurkemeien.

- Rødbete, kokte, syltede, rå. En rest med bakte rødbeter fungerer også som fargeklatt, pynt med kapers. Blendes med fra start.

- Urter: Persille, basillikum, ville urter - hva du har tilgjengelig - kjøres med i foodprosessoren. En raus neve blendes med fra start.

Oppskriften er hentet fra kokeboka Belg Selv.