Bacalao dandert på en hvirt tallerken

Klassisk bacalao

OPPSKRIFT:  I Portugal sies det at det finnes en bacalao-rett for hver dag i året, men det finnes sansynligvis enda flere. Dette er en av klassikerne.

Til fire porsjoner trenger du:
  • 1 kg utvannet klippfisk
  • 1 kg løk
  • 1 kg potet
  • 2 stk rød chili
  • 3 boks hakkede hermetiske
  • tomater
  • 10 stk hel pepper
  • 2 stk hvitløk
  • 4 stk laurbærblad
  • 30 stk sorte oliven
  • 3 dl olivenolje

Bacalao er en portugisisk klippfiskrett som tradisjonelt lages med tomatsaus og poteter. Den ble populær fordi kirken forbød katolikker å spise kjøtt på fredager og under fasten, men fisk var fremdeles lov. Fisken ble saltet og tørket for å kunne konserveres over lengre perioder. Slik kunne fisken oppbevares lenge og flyttes over lange strekninger. Klippfisken kommer oftest fra Norge, som hittil i år har rekordstort eksport verdt 2,84 milliarder kroner og veiende 78 543 tonn.

Hvis du skal vanne ut klippfisken selv kan du beregne at vekten øker med ca. 35 %. Man kan også få kjøpt ferdig utvannet klippfisk i velassorterte butikker. Beregn da ca. 250 gram per porsjon.

Slik gjør du:

1. Rens klippfisken for skinn og bein, og skjær den i ca. 2 cm tykke skiver.

2. Skjær poteter og løk i ca. ó cm tykke skiver.

3. Legg fisk, poteter og løk lagvis i en stor kjele.

4. Del hvitløk i to på tvers og legg i gryta sammen med pepper, laurbærblad,

chili, oliven, tomater og olivenolje. La det koke ca. 1 time.

5. Dette er en rett som man kan spise helt alene uten tilbehør.


Miljøplukk, Mat, fiskeri, oppskrift