En tallerken bønner i chiliblanding

Kidneybønner i sjokolade, chili og øl

Kombinasjonen av øl, mørk sjokolade og røkt chili har karakter.

Skrevet av

Per Viderup

Forfatter av den veganske kokeboka Belg Selv, der oppskriften er hentet fra. Han er også mangeårig Øyafestival-kokk og gründer for vegetarspiesestedene Persilleriet og Hagen i Trondheim.

Hver øl har sitt særpreg

Vegetarjul

Ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker – mange nordmenn spiser mye kjøtt i jula. Putsj gir deg miljøvennlige alternativer til julematen.

Du trenger:

2 dl hakket løk og hvitløk

3 tynne limeskiver

1 spsk tomatpuré

1 spsk hakket chipotle-chili

0,5 l kokte kidney- eller pintobønner

3 dl øl

40 gr mørk sjokolade

Koriander til pynt

Brun løk, limeskiver, tomatpuré, chili i bittelitt olje.  Ha bønner, øl og sjokolade blandingen og kok gjennom til passe tykkelse og passe kraftig smak. 

Dette smakes og pyntes med fersk koriander og gjerne en syrnet fløteskvett eller en rømmeklatt etter ditt valg. Kombinasjonen av øl, mørk sjokolade og røkt chili har karakter. Det er en saus i seg selv - bare kok den nok inn, slik at smaken viser seg. 

Øl er så mangt. Foto: Øystein Lie


Øl er så mangt og hver øl har sitt særpreg. Mye humle i ølet gir mye bittersmak. Mørkt øl gir som regel en søtere smak. Kidneybønner har, som noen andre bønner med kraftig og farget skall, en type kvae i det kraftige skallet ig må bløtlegges minimun natten over før de kokes. Dette  for å unngå magevondt. Dette er en deilig rett på det litt voksnere tacobordeet. Godt med ris og som fyll i tortilla og taco.

Oppskriften er hentet fra kokeboka Belg selv.