Barna er framtiden - men det er de voksne som i stor grad bestemmer hva slags framtid de skal få. På tide at noen spør dem om hva de synes, tenkte vi. Foto: Helene Fjeldstad

– Kan dere være så snill å stoppe å kaste søppel i naturen?

Tre femåringer forteller hva de egentlig mener om framtida og kloden vi gir dem. Og de er ikke særlig imponerte. 

Tekst:

Susanne Fernløf Arntzen

Tekst og foto:

Helene Fjeldstad

Søppel og forurensning til lands og til vanns. Disse utfordringene krever en forandring fra menneskenes side. Putsj besøkte en barnehage for å høre hva framtidens befolkning tenker om søppelforurensning, og hvilke løsninger de har på utfordringene det fører med seg.

Hva liker du å spise?

Når Thale (5), Mikkel (5) og Tuva (5) blir spurt om hva yndlingsmaten deres er, lyder svarene klart: pannekaker, vafler og taco! Deretter viser vi fram et bilde av en sjøfugl og en hval, og spør hva de tror fuglen liker å spise.

 

Å, en fugl! Jeg tror den liker å spise brød.. og fisk, sier Mikkel. Barna får deretter se et bilde av en død fugl. Magen på fuglen er åpnet slik at man kan se både innholdet og dødsårsaken: Fuglen er full av plast.

Tror dere den liker å spise plasten?

Spiste den plasten? Nei! Hvorfor har den gjort det da? utbryter Tuva.

Vi spør hvorfor de tror fuglen spiste søppel, når de egentlig liker fisk og annen sjømat best. Barna mener at fuglen sikkert trodde søppelet var fisk. Da forklarer vi at det er noen mennesker som kaster søppel i havet, enten med eller uten vilje, og at da skjer det dårlige ting. For eksempel lider flere dyr samme skjebne som fuglen på bildet.

 alt=

Tuva lurer på hvordand et kan ha seg at fisken ender opp med å spise plast Foto: Helene Fjeldstad

 – Det er slemt å kaste søppel i havet. Da kan man dø, og fuglene og fiskene kan dø av det. De som kaster søppel er slemme mennesker, sier de.

 Deretter viser vi fram et bilde av en hval som også døde etter å ha spist plast, som ble funnet ved kysten av Norge. Konklusjonen er: Det er farlig å spise søppel. Det hender også at fisk som har spist plast havner på matbordet til mennesker.

 Søppel er dumt

Barna er glade i å gå tur i naturen, og barnehagen er ofte på utflukter. Da de fikk se to forskjellige bilder av naturområder med og uten søppelforurensning, var det enighet om hvilket som var finest.


 alt=

Mikkel mener man bør gjøre mer for å plukke opp plast fra havet Foto: Helene Fjeldstad

 – Det er såå fint! er reaksjonen på bildet uten søppel. Her ville de helst gått på tur. Mikkel kommenterer også at han liker å se ekorn i skogen. Så presenterer vi det andre bildet, der bakken nesten ikke kan skimtes for all søpla.

 Hva syns dere om søppel i naturen?

 – Det er litt vondt å tråkke på den plasten, sier Mikkel, og Thale og Tuva er enige i at bildet av den søplete skogen ikke er særlig innbydende.

 – Fuglene kan spise søppelet og bli død. Søppel dreper naturen. Men der kunne man plukket ting og laget ting av det.

 Men søppelet kommer fra et sted, og mennesker produserer søppel hver dag.

 alt=

Thale mener vi må bli flinkere å behandle søppelet vårt, så mindre havner i naturen Foto: Helene Fjeldstad

Ikke kjøp så masse, for da kan det bli masse søppel.

Hvordan kan vi lage mindre søppel da?

– Man kan kaste det i søppelkassa, begynner Thale før hun avbryter seg selv og sier; nei, for da havner det i naturen. Etter å ha tenkt seg om foreslår hun at man kan droppe konvolutten når man sender post, fordi det er unødvendig å bare kaste den etterpå.

– Kan man ikke bare sende kortet? Papiret som er rundt er jo bare søppel, spør Thale. Barna kommer til slutt med oppfordringen:  Ikke kjøp så masse, for da kan det bli masse søppel.

 Hva kan vi gjøre med all søpla som allerede er i naturen?

– Mennesker kan faktisk gjøre sånn atte det ikke skjer! Vi kan svømme i dypet og plukke opp alt, begynner Tuva.

 Mikkel følger opp med et konkret tiltak for opprydning:

 – Hallo! Hvis man er helt under vann, helt, helt under vann, og man ser søppel helt på dypet, da kan man jo bare svømme og hente det, svømme opp igjen og ta det på land. Og hvis det var mer kan vi bare svømme ned og opp, ned og opp.

 – Vi kan lage sånn sperregreie sånn at man ikke kan kaste søppel der, og lage et forbudt-skilt, foreslår Tuva. De legger til at man kan bruke flasker på nytt, bare man skyller de.

 Barna liker tanken på alt man kan lage og redesigne av det rare som blir skylt opp på en strand. Men mennesker må ta bedre vare på dyrene og naturen. Gjengen avslutter med en klar oppfordring:

 – Kan dere være så snill å stoppe og kaste søppel i naturen? Dyr hjelper oss til å lage naturen, og vi er nødt til å redde dyra! Redd myra! Ikke kast søppel i naturen, da er dere slemme mot naturen.

Aktuelt, søppel, framtid, barn