Kadetten: mye søppel, mye alkohol og lite resirkulering

For andre gang ble festivalen Kadetten arrangert i Sandvika. Selv om festivalen opplyser om at de prøver å fokusere på miljøet, er det lett å konkludere med at det er et stort forbedringspotensiale. 

Tekst:

Marit Worpvik

Redaktør i Putsj

Foto:

Ingrid Main Brustad

Med headlinere som Cardi B, Asap Rocky, Brockhampton og Isah klarte Kadetten i Sandvika å tiltrekke seg rundt 11 000 personer daglig over den to dager lange festivalen. Selv om festivalen klarte å selge mange billetter, tok det ikke lang tid før man oppdaget at festivalen også sto ovenfor en del større problemer. 

Klokken er ikke mer enn tre når vi ankommer Sandvika etter en overfylt og høylytt togtur. Unge mennesker har tatt over området, og flere spyr i buskene, drikker på vei til festivalen og noen ligger helt flatt ut på bakken. At denne festivalen ikke har noen øvrig aldersgrense er tydelig, og det er tilstander vi ikke har sett på noen av de andre festivalene vi har dekt i sommer. 

NRK opplyser om at hele 65 personer ble pågrepet med narkotika, og at fem av disse var under 18 år. 

Mye søppel

Ikke mange timene inn, er det tydelig at søppel vil bli et problem på denne festivalen. Dette er noe både blogger Kristin Gjelsvik og søstrene bak «radicalbroccoli» begge påpeker på sine sosiale medier. På facebooksiden til Kadetten skriver en jente at hun ble møtt med barn som tråkket på ølglass da hun ankom festivalområdet, og at mange av disse unge menneskene allerede var beruset. 

- Søppel overalt! Jeg likte konsertene, men alt rundt var dårlig håndtert. Det kan være fordi 90% av menneskene der var barn. Jeg gadd ikke engang å dra den andre dagen fordi det ikke var verdt det. Man må se hvor man går, for det er spy både her og der. Lukten av hasj kan luktes over hele festivalen. Om du vil ha en bra opplevelse, er ikke dette stedet å dra til. Ekkelt, og ikke verdt pengene. Prøver å være en grønn festival

Putsj snakket med Joo Lurås som jobber med miljø og logistikk i starten av festivalen. Han var åpen om at det ikke er så lett å få publikum til å resirkulere. 

- Vi ser at vi kan bli flinkere til å informere om resirkulering, og at de fleste av de som er her også kan gjøre en bedre innsats. Det er et fåtall som er flinke til å resirkulere på festival, og at det er nytt for de fleste, sier han. 

Lurås sier at de er opptatt av at de vil bevare de fine områdene som de benytter seg av under festivalen. 

- Vi bruker kjøretøyer som ikke ødelegger gresset mer enn de må. Vi legger opp til at publikum går der det allerede er vei, men på en festival blir det alltid litt tråkk ellers også, forklarer han. 

Glassene Kadetten benytter seg av i år, er vanlige glass laget av plast. 

- Vi bruker vanlige ordinære glass, ikke noe glass av mais eller noe lignende. Det har vi sjekket ut, men det var ikke hensiktsmessig for vår festival, opplyser han.

Kadetten har tidligere samarbeidet med miljøorganisasjoner, på lik linje som Piknik i Parken, og hatt ordninger hvor folk kan levere inn glasset sitt og få betalt.

- I fjor hadde vi pant på glassene, og det funket sånn passe bra, men ikke godt nok. Vi var litt i tvil om hvordan vi skulle ha det i år. Vi valgte å reklamere bedre på dunkene våre, og vise hva folk kan resirkulere der. Så skal vi se om det funker like bra, forklarer Lurås. 

Et sammensatt problem

At såpass mange er unge og beruset har nok mye å si for at avfallet ikke blir kastet der det hører hjemme. Likevel har Putsj snakket med flere som mener at det ikke er nok søppelbøtter, og at har gjort at de har kastet glass på bakken. Noen påpeker også at resirkulering blir slitsomt når de ulike søppelbøttene står såpass spredt. En jente sier at hun skulle kaste restene av maten hun hadde spist i søpla, men at det sto «plastglass» på søppelbøtta hun gikk til. Hun innrømmer at hun da ikke orket å lete etter en søppelbøtte for mat, og at hun kastet det i feil dunk. 

På matfronten henter Kadetten seg inn. Det er mye å velge mellom om du så er kjøttis eller veggis, og personene som selger maten jobber raskt og effektivt. På tross av forsøket, så klarer ikke Kadetten å innfri som en grønn festival. Plasten som dekker bakken er nærme havet, og mye vil nok blåse i sjøen før man får tid til å rydde det opp. Det er også ekstremt mange som tråkker på glasset sitt med vilje i det glasset treffer bakken, noe som gjør at det blir masse små plastbiter over hele bakken. En av glasstypene festivalen har valgt å bruke, har en sirkel festet i bunnen av glasset. Disse små rundingene er overalt både dag en og dag to. 

For det er ikke bare Kadetten sin feil at det er så mye søppel, det er også publikum som må ta ansvar. At man må innføre glass som kan brukes gjennom hele festivalen føles nærmeste som en selvfølge når man ser bakken på Kadettangen. 

Bilder fra festivalen: