PUTSJ-TV: Ikke drit i egen sjø

Fett i vasken og bleier i do kan få kjipe konsekvenser.

Tekst/illustrasjon:

Ludvig Gundersen

Utrolig kjipe konsekvenser. På pumpestasjonen ved Kongshavn i Oslo står Selma Dizdarevic og Vidar Moen fra Vann- og avløpsetaten i Oslo og titter ned i den illeluktende kummen.

– Det er fett som gir den verste lukta, sier Moen.

– Det lukter vondt! følger Dizdarevic raskt opp med.


Pumpestasjonen er bare én av mange stasjoner som fører kloakken fra byens hjem, industri og kontorer til Bekkelaget renseanlegg. Enorme mengder med vann, urin, avføring, fett og andre uhumskheter pumpes gjennom stasjonen daglig, og selv med stanken, er alt som normalt på denne stasjonen i dag – men det er langt fra alltid slik.

– Det kan skje at man må på en stasjon flere ganger i uka, forteller Moen.

Moen sier at de finner kluter, sprøyter, til og med plankebiter i kloakken, noe som kan stoppe systemet helt.

– Hvis forbrukeren putter masse ting i avløpet som ikke skal være der, sånn som veldig mye fett, kan det gjøre slik at avløpsnettet får dårligere kapasitet og kan tette seg, sier han.

Verst av alt er fettet. Flere tømmer rent stekefett i vasken, noe som kan stivne, og tette rør og gjøre slik at kloakken i pumpestasjonen må gå i overløp. Det høres kanskje ikke så alvorlig ut, men i praksis betyr det, at det du, jeg og resten av Oslos befolkning har lagt igjen i doskåla eller vasken kan bli skylt ut i nærmeste bekk eller i Oslofjorden.

Dizdarevic sier at folk må bli flinkere til å ikke helle den brukte stekeolja i vasken og heller tørke den opp med papir og hive den i søpla.

Ellers har begge en klar beskjed til folket:

 – Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i do.

Miljøplukk, avfall