Det er kanskje tøft å innse at glitter er faktisk bare er bittesmå biter med plast, men heldigvis finnes det alternativer. Foto: Corrine Klug

Glitter – en miljøfestbrems?

Ikke alt som glitrer er bra for miljøet.

Glitter er faktisk bare er bittesmå biter med plast

Glitter er assosiert med alt fra barnehagens glansdager med lim og makaroni til high fashion og LGBT-kamp, men uansett hvor det brukes er glitter nesten utelukkende noe positivt: glitter er gøy, glitter er festlig, og glitter gjør livet bedre.

Det er kanskje tøft å ta inn over seg at glitter er faktisk bare er bittesmå biter med plast, men heldigvis finnes det miljøvennlige alternativer.

Glitter, blant annet kjent som «herpesen av kunstutstyr», sprer seg over alt og er så å si umulig å få helt bort. Er glitter da bare pen mikroplast?

LES: Hva er egentlig mikroplast?

Svaret er dessverre ja.

Plast i naturen er allerede et enormt miljøproblem: du har sikkert sett forferdelige bilder av fisk og fugl fulle av plastposer, og mengden plast vi finner i havet øker med en alarmerende fart. Faktisk er det rundt 8 millioner tonn plast som finner veien til havet daglig, noe som mildt sagt skaper problemer for maritimt liv.

Fisk og andre sjødyr spiser plasten og den beveger seg gradvis opp næringskjeden til den endre på din middagstallerken.

Mikroplast, altså bittesmå plastbiter, står for 85% av all plasten vi finner i naturen. Fordi biter av mikroplast er så små, har de også mye lettere for å komme inn naturens kretsløp. Fisk og andre sjødyr spiser plasten og den beveger seg gradvis opp næringskjeden til den endre på din middagstallerken.

Glitter er kanskje pent, men du vil ikke ha det i maten.

Glitrende alternativer

Hvis du nå fikk veldig dårlig samvittighet for alt glitteret du uvitende har spredd i naturen, slapp av, det finnes råd.

Flere og flere har begynt å bytte ut skadelig glitter med mer miljøvennlige alternativer. For eksempel har kosmetikk-kjeden Lush byttet ut alt glitteret i produktene sine med nedbrytbare erstatninger. Så du kan med andre slenge oppi en badebombe når du skal kose deg uten dårlig samvittighet.

Hvis du er som meg og ikke kan få nok glitter i livet, kan du nå tilfredsstille behovet uten at det skal gå utover miljøet.

En annen forkjemper for mer miljøvennlig glitter er Glitter Revolution, et selskap som har gjort det til sin oppgave å «hjelpe folk å glitre mens en tar vare på planeten». Glitter Revolutions glitter er plantebasert og 100% nedbrytbart og, best av alt, det ser helt nydelig ut. Med spennende glitterfarger som Golden Dust, Dragonfly og Atlantis lever Glitterrevolution opp til målsetningen om å spre bærekraftig glede.

Mange vil sikkert si at en ikke trenger glitter i utgangspunktet, men hvis du er som meg og ikke kan få nok glitter i livet, kan du nå tilfredsstille behovet uten at det skal gå utover miljøet.


Miljøplukk, Plast , søppel