Bilder av magasinet putsj

MILJØMAGASINET: Putsj er et magasin for unge mennesker om klima, miljø, aktivisme og kultur.. Foto: Ingvild Wollstad

Hva betyr egentlig Putsj?

Vi svarer på det vanligste spørsmålet som blir stilt til redaksjonen.

TEKST

Eivind Trædal

– Utgangspunktet for å forandre navnet var at det gamle navnet Natur og Samfunn var helteit, forteller Philip Hauglin. Han var tilknytta Natur og Ungdoms medlemsblad i over fem år, og bidro til overgangen fra det trauste Natur og Samfunn, til nye, kule Putsj.  

– Det gamle navnet var en levning. Det var en fraksjon med naturvernere og fuglekikkere, og en fraksjon med miljøvernere som var mer orientert mot samfunnet og politikken. Den gangen var det en stor krangel innad i NU om hva man skulle kalle bladet. Kranglenen handla om medlemsbladet skulle dreie seg om om natur eller samfunn, og kompromisset blei Natur og Samfunn.  

Salgbarhet

– Jeg kjempa hardt for å få bytta fra Natur og Samfunn til noe som faktisk er et navn. Da jeg endelig satt i redaksjonen selv, sammen med fant vi ut noen stikkord vi jobba ut fra. «opprør» var et av dem. Vi gikk gjennom ordbøker, fant synonymer og definisjoner på stikkordene våre.

Redaksjonsmedlemmene kom fram til tre forslag til landsmøtet der det skulle avgjøres. Et av dem var Plan B, et annet var Reaktor, det tredje var Putsj.  

– Vi slo opp «opprør» i ordboka, og fant blant annet Putsj, som vi synes var et søtt ord. Vi fikk mye kritikk i etterkant, særlig av eldre NU ere. Mange hadde gått inn i ordbøker og funnet ut at den egentlige betydninga er «militærkupp», eller «overtagelse av makt ved hjelp av tvang». I Syd-Amerika er visst den vanligste måten å ta makta på at en general utfører et «Putsj», Men i vår ordbok stod det «lite opprør», og da vi oppdaga de andre definisjonene var vi kommet så langt at vi ikke kunne gått tilbake.

 

Hitler

Et av de mest kjente putsjene i historien er nemlig ikke et miljømagasin for ungdom, men Adolf Hitlers lite vellykkede «Øl-putsch», fra 1923. Kuppet kalles «øl-putsjet» fordi det ble lansert i en tradisjonell tysk ølhall, Bürgenbraukeller i München. Hitler fikk fem års fengsel, og rakk å skrive Mein kampf under sitt opphold.  

Overgangen fra Natur og Samfunn gikk heldigvis fredeligere for seg.

– På landsmøtet hang de andre sivilarbeiderne og drakk kaffe, mens jeg og resten av redaksjonen holdt småforedrag og dreiv hektisk lobbyvirksomhet. Vi ville overbevise folk om å bytte navn. Det var ganske lett å få folk til å bli enige om at det gamle navnet var elendig, men vi var spente på om vi ville greie å få folk med oss på å kalle det Putsj. Det var så vidt det gikk, har jeg på følelsen. Bladet kunne likeså godt hett Natur og Samfunn i dag, forteller Hauglin.

Tema, Putsj, lite opprør