Her er framtidens mat

Det blir stadig flere mennesker på jorda, og derfor et større behov for mat. Men hvor skal maten komme fra?

Tekst:

Martine Kuldvere

Illustrasjon:

Rein Refvik

En saftig burger med chips til, og en deilig Brownie til dessert. De fleste kan være enig i at dette høres godt ut. Men hva om burgeren er laget av biller, chipsen er laget av tare, og brownien inneholder sirisser? Er det fortsatt like fristende? Det er nemlig dette som ifølge forskerne er framtidas mat.

Les også: Et grønnere kjøkken

Insekter som næring

I framtida kommer vi til å bli enda flere mennesker på jorden. Dette betyr at det må noen endringer til for at alle skal få tilgang på mat. I Norge finnes det allerede en bedrift som spesialiserer seg på salg av insekter, nærmere bestemt sirisser.

Om du blir servert brownies med sirisser, vil du neppe merke forskjellen.

Mattis Rogne fra Acheta.no forteller at de kom på ideen etter et opphold i Kambodsja, der det er vanlig å spise insekter. Her i vesten har vi ikke tradisjon for å spise insekter, men Rogne mener folk er mer nysgjerrige enn skeptiske.

– Hvis noen er skeptiske er det gjerne på grunn av smaken, forteller han, men skepsisen forsvinner når de finner ut at der er godt.  

Det er ikke snakk om hele sirisser i brownien. De er kvernet til mel som man kan bruke i ulike matretter.  Det å introdusere insekter i maten, trenger dermed ikke å være så skummelt som mange tror. Om du blir servert brownies med sirisser, vil du neppe merke forskjellen.

Mage steder, som her i Oaxaco, Mexico, utgjør allerede insekter en stor del av kostholdet. Foto: Enrique Vazquez/Flickr

Ved å spise insekter, får man i seg alle de næringsstoffene man ellers ville fått ved å spise kjøtt.

Forskjellen er derimot at du får i deg en hel del proteiner. Sirissmelet inneholder opptil 68 prosent proteiner. Det er også rikt på jern og omega-fettsyrer.

Insektproduksjon er miljøvennlig

Ved å spise insekter, får man i seg alle de næringsstoffene man ellers ville fått ved å spise kjøtt. Dessuten er insektene mye mer miljøvennlige. Produksjonen av kjøtt er et av de største miljøproblemene i dagens samfunn. I tillegg til å forurense jord og vann, står kjøttproduksjonen ifølge forskning.no for 15 prosent av klimagassutslippene i verden.

Kyllingkjøtt er en av de som krever minst klimagassutslipp i produksjonen. Likevel kan insektproduksjon komme på halvparten av disse klimagassutslippene, og kreve 25 prosent mindre vann.

Les også: Fishy Business

Er du likevel ikke helt klar for å bytte ut den tradisjonelle fredagstacoen med larvetaco? Da er det kanskje bedre å endre litt på søndagens fiskemåltid. Insektene kan nemlig brukes i dyrefôr. I dag brukes soya ofte som fôr. Denne er med på å forurense vannet. Hvis fiskene heller hadde spist insekter, ville vi fått en mer bærekraftig oppdrettsfisk. Er du ikke så eventyrlysten i matveien, er det beste av alt at du slipper å spise insektene selv.  

Bærekraftig gourmetmat

Så var det tarechipsen. Hvorfor skal vi spise mer tare i framtida? Tare bruker det naturlige sollyset og havnæringen til å vokse, og trenger ikke landjord for å produseres. Den er altså helt økologisk. Der kjøttproduksjon skaper en miljøutfordring, er taredyrking faktisk bra for miljøet. Her kan småyngel gjemme seg, og slik få en sikrere start på livet. Taren omdanner dessuten karbondioksid til oksygen.

Tang og tare er ekstremt sunt og veldig miljøvennlig. Nam! Foto: Lauren Probyn/Unsplash

Noen som har eksperimenter med bruk av tare som mat, er restauranten Havsalaten bar og kjøkken. De samarbeider med Seaweed Norge, som har spesialisert seg på dyrking av tare. Her kan man blant annet spise ovnsbakt torsk i butare. Dette er ikke bare miljøvennlig, men i likhet med insekter er det svært sunt.

For veganere er det særlig nyttig å spise tang og tare. Det inneholder b12, som man ellers tar opp i kroppen via animalske produkter. Den skal også styrke immunforsvaret og senke kolesterolet. I tillegg har taren en god umami-smak som gjør den godt egnet til gourmetmåltider. Du trenger heller ikke å dra til en restaurant for å spise tang og tare. Du kan ta turen til sjøen og plukke selv, helt gratis. Her er det altså bare å spise, med god samvittighet for både miljø og lommebok.

Tare og insekter høres kanskje ikke så godt ut med en gang, men det spises i store deler av verden allerede. I Norden er vi ikke så vant med disse matvarene i det daglige, selv om man ofte spiste tare i vikingtiden. Kanskje det er på tide å finne frem den indre vikingen i seg selv, og prøve det ut?

Aktuelt, Mat, framtid