Framtiden i våre henders nye leder er klar til å ta grep for miljøet. Foto: Framtiden i våre hender/Renate Madsen

Framtiden i nye hender

Hun har tror på en samlet miljøbevegelse, og at det er viktig å knytte klimakampen til det nære. Anja Bakken Riise er klar til å lede Framtiden.

Tekst:

Marte Rømoen

Magasinredaktør for Putsj

Mitt mål er at vi skal bygge den største og sterkeste folkelige miljøbevegelsen Norge har sett! 

Framtiden i våre hender har endret grep. Anja Bakken Riise begynte i høst som ny leder for organisasjonen, og forlot med det sin stilling som byrådssekretær for Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Bakken Riise har tidligere jobbet som politisk rådgiver i Framtiden i våre hender, men skal nå holde i tøylene. Og 30-åringen fra Tromsø har mange planer for organisasjonens framtid.

Hvilke mål har du for din tid som leder i FIVH?

Mitt mål er at vi skal bygge den største og sterkeste folkelige miljøbevegelsen Norge har sett! Jeg opplever et voksende miljøengasjement i befolkningen, det ser vi for eksempel nå når det er flertall i befolkningen for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

Med politikere som bare tenker 4 år av gangen og hvordan de kan vinne neste valg, blir politikken vår veldig kortsiktig.

Samtidig er politikerne bakpå, derfor trenger vi mer enn noensinne å få folkene til å organisere seg gjennom miljøorganisasjonene, sånn at vi samlet kan få større gjennomslag i klima- og miljøpolitikken.  

Hvordan vil du si FIVHs miljøkamp skiller seg fra NUs?

Jeg tenker vi kjemper for det samme, og at vi stadig oftere bruker en del av de samme virkemidlene. Jeg ser at vi begge får vi folk med gjennom praktiske aktiviteter som sykkelmekking og klesbyttemarkeder. NU jobber mer med klassisk naturvern, og dere er vel best i Norge på kreative aksjoner og sivil ulydighet. Jeg tenker generelt vi har mye å lære av dere, og evnen til å engasjere folk, men jeg tenker oftere på oss som like, enn ulike.  

Hvorfor er det så vanskelig å bry seg om framtida?

For de fleste av oss er det enklere å forholde seg til det som skjer i dag, ikke det som skjer i morgen, og i hvert fall ikke 20 år frem i tid. Med politikere som bare tenker 4 år av gangen og hvordan de kan vinne neste valg, blir politikken vår veldig kortsiktig. Derfor tror jeg det er viktig å knytte klimakampen til det nære, til det som skjer rundt oss her og nå.

Hvordan kan man få folk til å engasjere seg for miljøet?

Jeg tror vi i miljøbevegelsen kan bli enda flinkere til å vise folk at det er mulig å redde verden, hvis vi bare jobber sammen. Og ikke minst – dra klimakampen hjem, her, nå. Klima er ikke en abstrakt, fjern greie som handler om andel CO2-utslipp og kvoter, det handler om bønder på Vestlandet som mister hele avlingen sin på grunn av regn, at 2/3 av Bangladesh plutselig står under vann, at skogbranner herjer i Europa – det handler om mennesker, om hvordan vi skal kunne leve trygge og rettferdige liv, i dag, i morgen og for all mulig framtid.

Hva kan et enkeltmenneske gjøre?

Du kan gjøre noen valg for deg selv i hverdagen for å leve mer miljøvennlig – om det er å sykle mer, ta tog fremfor å fly eller spise mindre kjøtt, og så bør du stemme på et parti som tar kllima på alvor og melde deg inn i en miljøorganisasjon.

Jeg tror vi i miljøbevegelsen kan bli enda flinkere til å vise folk at det er mulig å redde verden, hvis vi bare jobber sammen

Hvis alle gjør litt, og støtter opp om organisasjoner og partier som kan få på plass de store, strukturelle endringene, så klarer vi dette!

Hvordan tror du norsk miljøpolitikk ser ut om ti år?

Jeg tror vi har kommet milevis fra der vi er i dag. Oljepolitikken er helt endra – det vil handle om hvordan å utfase næringa på en best mulig måte, og å bli best i verden på teknologiutvikling innen fornybar energi. Transportsektoren jobber på spreng for å bli hel-elektifisert, for de som ikke gjør det, havner bakpå. Oljefondet er ute av olje, og alle biblioteker har opprettet utlånsordninger for verktøy, sportsutstyr og andre ting man egentlig ikke trenger å eie selv.

Hva er det villeste du har gjort for miljøet?

Godt spørsmål! En av de mest uforutsigbare tingene var da jeg studerte i Durban i Sør-Afrika, og vi jobbet for et grønnere universitet. Vi arrangerte strømsparekonkurranse for alle studenthjemmene på campus, og skulle avslutte hele greia med en svær kåring med fest og konserter. Vi hadde orga masse for å få det på plass, så kom festkvelden, og da gikk, passende nok, strømmen. I hele området. Vi venta og håpet på at den skulle komme på igjen, i Sør-Afrika er jo dette en sikkerhetsgreie også, folk blir redde for å komme når det er helt mørkt. Men vi hadde ikke noe valg, så vi gikk til innkjøp av ca. en million telys, vi fikk musikerne til å spille akustisk, og prøvde å gjøre det beste ut av det. Egentlig ble det en mye bedre kveld enn det vi kunne ha sett for oss.

Aktuelt,