Erfaringene du får på Edens Hage skal hjelpe deg å bli mer miljøvennlig Foto: Susanne Fernløf Arntzen

Fra gjørmehull til Edens Hage

Historien om hvordan regnskogen kom til Cornwall. 

Målet er ikke bare å gi en unik og spennende opplevelse, men at de besøkende sitter igjen med erfaringer som kommer verden til gode. 

Se for deg at du kommer gjennom en port og en dal bugnende av blomster åpenbarer seg for deg. Midt i dalen ligger det noe som ser ut som gigantiske, gjennomsiktige bobler. De skal vise seg å huse noe som er enda mer spektakulært: verdens største innendørs regnskog.

 Det som startet som et forfallent gjørmehull i en dal nær Bodelva i Cornwall, England. I dag har det pedagogiske veldedighetsprosjekt Eden Project over 1 million besøkende årlig.

Her kan du vandre gjennom en konstruert regnskog i hengebruer, sveve over anlegget i Cornwalls lengste zipline, eller forske på hvordan akkurat din bærekraftige livsstil kan gjøre en forskjell i den store sammenheng.

Målet er ikke bare å gi en unik og spennende opplevelse, men at de besøkende sitter igjen med erfaringer som kommer verden til gode. 

Boblende potensiale

Det begynte på 1990-tallet, da forretningsmannen Tim Smit var ferdig med restaureringen av The Lost Gardens of Heligan, et omfattende prosjekt som er en stor attraksjon i Cornwall i dag. Smit, innstilt på å utvide det som hadde blitt et svært vellykket prosjekt, så seg ut et sted stort nok til å huse og vise fram flora fra hele verden.

Bobleformen ble valgt fordi det var det eneste som passet i den ujevne dalen Foto: The Eden Project

Et enormt gjørmehull var det eneste som var igjen av en forfallen byggeplass i Cornwall, men Smit så potensiale i tomten. Det tok ikke lang tid før arkitekter fra firmaet Grimshaw fikk nyss om anleggsplanene, som først ble skisset ned på en serviett på en pub. 

Arkitektene besluttet at parkens selve drivhus skulle formes som enorme bobler, fordi denne formen ville være mulig å konstruere selv i et så ujevnt terreng som den gjørmete dalen. I mars 2001 åpnet dørene for publikum, og innen juni samme år hadde allerede over en million mennesker besøkt parken.

Gifte seg i regnskogen?

The Eden Project tilbyr skoleturer der barn kan lære om alt fra bærekraftig og naturlig jordbruk og planting, og hvordan ta vare på verdens artsmangfold i framtiden. I parken kan en vandre i vakre hager, og besøke de enorme drivhuskuplene, som huser verdens største innendørs rengskog.  

Men regnskog er ikke bare regnskog – her er det egne seksjoner for regnskog fra ulike deler av verden. Her er det forskjellige stasjoner der en kan lære om plantene som vokser der, og ulike utfordringer knyttet til dem. For eksempel er det er stasjon som fokuserer på palmeolje, og tar opp spørsmål som «hvorfor bruker vi palmeolje når det er så farlig for klimaet?» og «hvorfor kan vi ikke bare stoppe å bruke palmeolje?»

Selv med en million besøkende, klarer Eden Project å resirkulere 100% av matavfallet Foto: Eden Project

Det er også en kuppel med middelhavsklima, og her dyrkes mye av maten som blir servert på de ulike spisestedene i parken. I drivhuskuplene er det mulig å se parken både høyt og lavt, da det finnes både stier og hengebruer. Det arrangeres også utstillinger, konserter, skole- og familieturer, læreprogrammer, en klatrepark og Cornwalls lengste zipline, på Eden Project. Man kan til og med leie parken og gifte seg under tretoppene!

Kos deg – men ikke på naturens bekostning

Bærekraft er bærebjelken i Eden Project, og gjennomsyrer alt de gjør. Men hva vil det egentlig si at et så stort anlegg fører en bærekraftig kultur?

 I 2014-15 ble 12% av parkens avfall sendt til deponering, men målet er å redusere denne prosenten til null innen 2017. Selv med over en million besøkende hvert år, blir 100% av alt matavfallet produsert i parken resirkulert, selv med det hårreisende antallet av 1 million besøkende hvert år.

Man kan til og med leie parken og gifte seg under tretoppene!

Søppelproduksjonen blir tatt hånd om gjennom et egen resirkuleringsområde i parken. Alt avfallet blir sortert av ansatte, som sorterer det i 20 forskjellige avfallskategorier. Det meste blir resirkulert, mens noe blir redesignet til nye ting, som vesker og bager, og solgt i parken.

 Mat som blir til overs fra parkens besøkende blir puttet i en kompostkvern og malt opp til god plantejord. Denne jorden fungerer som gjødsel for resten av parken. Noe av gjødselen brukes til å dyrke frem planter i Middelhavskuppelen som blir ny mat til gjestene, slik at det dannes et naturlig kretsløp innad i parken. Gjestene kan observere og ta del i prosessen fra matavfall til nye lekre matretter på tallerkenen, og med det blir inspirert til en mer selvforsynt livsstil.

 

Parken passer godt inn i landskapet Foto: Eden Project

Matvarene som ikke produseres i parken er kortreiste, siden parken samarbeider med lokale bønder og produsenter. Bærekraftighet handler om mennesker så vel som naturen, så parken fokuserer i tillegg på å kun ha varer merket Fairtrade. Varer som ikke blir produsert av parken selv eller av lokale produsenter, støtter bønder i andre deler av verden.

 Parken prøver dessuten å redusere emballasje rundt produktene som selges i gavebutikken og spisestedene i parken. Her er et godt samarbeid med produsentene og produktdesignerne er avgjørende.  De gjør det lett for kunder å bidra ved å tilby enkle løsninger som påfyllmuligheter for vannflasker, rabatter til gjester med gjenbrukbare kopper og resirkulerbare produkter i butikkene. Et eksempel er robuste og solide handlenett, som oppmuntrer til å redusere bruken av plastbæreposer.  

Eden Project huser omkring to millioner planter. I tillegg er det mange besøkende, så vannbruken må kontrolleres. To tredjedeler av parkens vannbehov blir samlet på stedet via et underjordisk dreneringssystem som samler opp grunnvann til plantevanning og toaletter. Englands evinnelige regnvær samles opp og skaper det fuktige klimaet inni kuplene. Ved å bruke så mye regn- og grunnvanns som mulig, reduseres vannbruken.


Parken har et eget dreneringssystem som gjør at de kan dekke to tredjedeler av vannbehovet med grunnvann fra stedet Foto: Eden Project

Parken har dessuten sparevasker og -toaletter, og måler vannbruken nøye. Eden Project er altså svært sparsommelige med både penger og energi, men det føltes likevel som en overflod å besøke parken. Disse lure løsningene beviser altså at det er mulig å leve fint uten at det går på voldsom bekostning av hverken miljøet eller andre mennesker. Eden Project vil bruke erfaringene og løsningene sine til å inspirere verden.

Eden Project blir verdensprosjekt

Eden Project har hittil vært en stor suksess, men planene stopper ikke her. I framtiden planlegger teamet som står bak prosjektet å bygge et energieffektivt hotell på tomten til anlegget i Cornwall. 

Dette vil huse de som besøker anlegget for de forskjellige eventene parken tilbyr. En såkalt geotermisk energigenerator skal også ta form i framtiden. Dette anlegget skal tilføre parken energi ved å hente ut varme dypt nede fra Cornwalls granitt under bakken, og parken er i gang med innsamlen av penger for at prosjektet skal kunne realiseres.

 I juli 2017 utvidet Eden Project seg internasjonalt ved å starte et samarbeid med likesinnede organisasjoner fra hele verden. Prosjektene skal, i likhet med Cornwall, fokusere på globale utfordringer som er synlige i forskjellige lokalmiljøer. Dette er problemer som tap og feildistribusjon av god jord, vann, mat og mangfold i naturen. Forhåpentligvis vil prosjektets visjoner lykkes i å gjøre verden til et bedre sted ved bruk av åpen dialog og forståelse på globalt nivå.

Miljøplukk, Turisme, Regnskog, lokalt