Grønne Jenter poserer i en høstlig allé

Bloggkollektivet Grønne Jenter tipser om bruktpensum, kollektivtransport med podcast på øret og vegetarmat i kantina. Foto: Andreas Winter

Slik får du en grønn semesterstart

Andrea Varga Weme er én av ni grønne rosabloggere. Hun oppfordrer til en grønnere semesterstart.

 alt=

Blogger: Andera Warga Weme Foto: Andreas Winter

TIPS: Wemes steg til grønnere semesterstart

  • Kjøp brukte bøker fra tidligere elever. Biblioteket kan også være nyttig for lån av bøker. Mye pensum finnes på nett – bruk det derifra.
  • Skolemateriell som markeringstusjer, penner, pc-er og skriveblokker kan inneholde miljøgifter; gå derfor inn på Bellonas nettsider og finn prosjektet Giftfri skolestart for å prøve og unngå disse giftene.
  • Ta kollektivt, gå eller sykle til skolen. Dette er både et godt klimatiltak og et godt sunnhetstiltak. For ekstra effekt, hør på en podcast eller les pensum på veien.
  • Velg vegetarisk i kantina. Hvis det ikke finnes – spør etter det, det kan ha stor påvirkningskraft. For billigversjon: ta med vegetarlunsj hjemmefra. Grønne jenter-bloggen har flere oppskrifter på vegetarpålegg.
  • Spør etter kildesortering om det ikke er bra nok.
  • Ta initiativ til å starte opp en gruppe med miljøaktivister, eller bli med på noe som allerede eksisterer. Det er bra for miljøet, erfaringene og det sosiale.

– Det å leve miljøvennlig er noe som kan gripe inn i alle fag og alle studieretninger. Og selv om man kan føle på at man ikke egentlig gjør noe som har med miljøet å gjøre, så har virkelig alt man gjør noe med hvordan man lever i samspill med jorda og naturen. Da kan et engasjement i en miljøorganisasjon, eventuelt å starte opp noe selv, være viktige erfaringer for å få jobb siden, sierWeme, som blogger for bloggkollektivet Grønne Jenter.

Bloggerne skriver tips og triks om grønn livsstil på bloggen i håp om at verden skal bli mer bærekraftig. Til Putsj gir de sine beste tips for en miljøvennlig semetserstart.

– Absurd i forhold til hvor få miljøbevegelsen når 

Den grønne rosabloggen, som den blir kalt, ble lansert i januar 2014. Jentene har siden det vært en inspirasjon for andre, og attpåtil hverandre.

– For mange av oss begynte miljøengasjementet gjennom miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, hvor vi var politisk engasjerte. Der snakket vi om hvordan lillesøstre og slikt var så opptatt av rosablogger, og hvordan rosabloggere klarte å kommunisere så godt ut til en den målgruppen, og veldig mange mennesker, om trivielle ting. Og så er det litt absurd å se det i forhold til hvor få miljøbevegelsen egentlig når. Så det begynte sånn med bloggen vår, som en idé om å lære litt om måten rosabloggere kommuniserer på for å prate til andre om klimaengasjement, sier Weme. 

Tre positive effekter

Små tiltak som å si nei til plastpose i butikker, bruke sminke som ikke er testet på dyr og kildesortere, kan også hjelpe.

– Det har tre positive effekter. Først og fremst er det det at alle monner drar, i tillegg forsterker det seg selv. Om man begynner ett tiltak, begynner man kanskje med flere fordi man blir opptatt av det. Og sist, at det skapes informasjon og interesse rundt det i samfunnet som kan påvirke tilbudet, forteller Weme.

– Ingen kan redde verden på én dag, så man får ta så store eller små skritt som man selv orker, og huske på at det skal være morsomt og givende, legger hun til.

Typete med miljøvennlig livsstil 

Weme er nøye med det at det er viktig å ville selv når det kommer til å leve mer miljøvennlig. Det er ikke alt som passer for alle. Likevel hjelper små endringer, og de grønne jentene hjelper med å informere om disse. Men til syvende og sist er det en selv som velger hvilke tiltak en vil gjøre.

– Sånn som det er i dag, kan det oppfattes som typete å leve miljøvennlig og det kan sette en stopper for den levemåten man vil ha om man samtidig skal være miljøvennlig. Om det derimot fantes lover mot for eksempel mikroplast og miljøgifter i kosmetikk, ville ikke valget om mer grønn hverdag vært så identitetsknyttet, sier Weme.

Wemes grønne liv

Varga Weme står fram som et godt forbilde, samt inspirasjon for ikke å ha kjøpt nye klær, foruten om økologiske, siden 2012, etter at hun oppdaget en side på Facebook om shoppestopp i ett år. Hun har heller ikke tatt fly siden vinteren 2013.

Weme synes nå hun får mer meningsfulle og flotte ferier som er mindre stressende. Det har ikke føltes som en begrensing, men heller en øyeåpner om at det går an å ta ferie på andre måter. 

Hun har vært vegetarianer siden 2011 og er opptatt av sesong- og lokalbasert mat, i tillegg til at hun nesten ikke handler mat på butikken, hun får mest fra Kooperativet.  I det siste har hun fått sansen for zero waste-bevegelsen og jobber for å minske sitt eget søppelforbruk.

– Samfunnet endrer seg med det forbruket vi har. Om flere etterspør produkter med mindre plastemballasje, vil det etter hvert bli mindre av det, samtidig som det skaper oppmerksomhet om temaet. Men forbrukermakt strekker bare til så og så langt. Det er mye vi kan gjøre ved å endre de valgene vi gjør i hverdagslivet vårt. Men forbrukermakt strekker bare så og så langt, sier Weme.

Miljøplukk, miljøtips, livsstil