Fem unge i Nigeria

De som vil kjenne på oljesølets påvirkning i størst grad er de unge. Fem ungdommer fra Ogoniland har snakket om problemene og om håp for framtida.

1. Hva vil du gjøre når du blir voksen?

2. Hva er det største problemet med oljesølet?

3. Hvordan kan du selv hjelpe å forandre det?

 alt=

Vi er nødt til å snakke om det, så vi kan ta tilbake naturen vår

John Pii, 19, Bodo

1. Jeg vil bli skrankeadvokat, altså jobbe med rettssaker, slik at jeg kan hjelpe folk i lokalsamfunnet mitt. Da må jeg gå på Universitetet for vitenskap og teknologi i Port Harcourt.

2. Det største problemet er at ungdommer ikke kan gå på universitetet, fordi de ikke har penger til det.

3. Vi kan ikke fikse oljesølet på egenhånd, vi trenger hjelp av folk som kan snakke med Shell. Og for å gjøre det må vi la verden få vite at folket her lider. Jeg vil at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom hjelper oss med å nå verden. Mennesker hindres fra å utvikle talentene sine. Vi mangler penger, og vi kan ikke utdanne oss selv. Det eneste vi vil er å leve gode liv, men tusenvis av mennesker er i fare. Og det er derfor vi er nødt til å snakke om det, så vi kan ta tilbake naturen vår.

LES OGSÅ: Norske pensjonskroner i Nigerdeltaet

 alt=

Mangroven og fiskedammene er ødelagte, og mange foreldre har mistet jobben

Pretty Oerenwi, 22, Ogoni in River state, Bane

1. Jeg har lyst til å studere medisinsk laboratorium slik at jeg kan bli lege. Det er vanskelig å bli akseptert til legestudiet, fordi det er flere vanskelige nivåer man må gjennom først. Jeg må først gå polyteknisk/teknisk høyskole, så har jeg lyst til å åpne min egen lab, og først da kan jeg begynne på legestudiet.

2. Det verste er skaden på miljøet, og at avlingene ikke gror. Barn blir dårlig påvirket hver dag, og det er ingen steder man kan bade. Mangroven og fiskedammene er ødelagte, og mange foreldre har mistet jobbene sine.

3. Jeg kan ikke forandre på det som et individ alene, men vi kan hvis vi klarer å få til et samarbeid med Shell. Jeg kan ikke bare tenke verden bedre. Derfor vil jeg fortelle om det til andre ungdommer i Norge.

LES MER: Norsk ungdom dropper en skoledag - lønna går til Nigerdeltaet

 alt=

Jeg vil ha det gøy ved vannet med vennene mine, men vi får hudsykdommer, utslett og hjerteproblemer hvis du går uti

Noel Leziga Dooh, 16, Goi

1. Jeg har lyst til å bli regnskapsfører, for da kan jeg holde andre menneskers penger trygge.

2. Det er så mange problemer! Vanligvis ville det være fisk og avlinger, kassava og høns. Men nå er det ingenting, oljesølet ødela det. Derfor er det heller ingen penger, og barn kan ikke gå på skolen. Lufta vi puster er giftig. Jeg vil ha det gøy ved vannet med vennene mine, men vi får hudsykdommer, utslett og hjerteproblemer hvis du går uti. Flesteparten av vennene mine i landsbyen kan ikke gå på universitetet. Jeg har kun muligheten fordi onkelen og tanta mi hjalp til.

3. Shell må rense oljesølet og gi oss kompensasjon og stipender. Jeg har lyst til å studere master slik at jeg kan spre informasjon om dette til verden, og jeg ville elsket å dra til Norge for å engasjere andre. (red.anm.: Noel besøkte NUs sommerleir i Lofoten). Faren min har reist fra en rettssal til en annen uten resultat. Vi trenger at Shell faktisk hjelper til å gjøre noe.

SE BILDENE: Sånn ser forurensningen ut

 alt=

 Man kan ikke selge fisk og avlinger som er ødelagt av olje

Faith Sean Emperor, 18, Bodo City

1. Jeg har lyst til å bli nyhetsanker, og å jobbe i massemedia med alle de store kanalene.

2. Oljesølet ødelegger så mange ting: fisk, mangrove, og avlinger slik som kassava og okra.

3. Lokalsamfunnet trenger hjelp og penger. Man kan ikke selge fisk og avlinger som er ødelagt av olje. Jeg ønsker at vi kan få sponsing av barna, de trenger stipender og små jobber slik at de kan betale for universitetet selv. Mange bygninger her er uferdige fordi pengene tok slutt. Folk henger bare rundt fordi det ikke finnes noen jobber, og vi trenger at nye jobber kommer til.

BERØMT MILJØVERNER: – Nigerdeltaet må renses for olje

 alt=

Jeg vil at verden skal vite at vi, ungdommen, prøver så hard vi kan

Samuel Lezor, 19, Bodo City

1. Advokat. Jeg vil bidra positivt i menneskers liv og hjelpe hele menneskeheten gjennom juridiske kunnskaper.

2. Oljesølet har redusert levestandarden vår.

3. Jeg kan hjelpe ungdom ved å arrangere seminarer og sånn for å lære dem hvordan de kan bruke sitt eget potensial til å gjøre en forskjell. Jeg vil at verden skal vite at vi, ungdommen, prøver så hard vi kan. Vi bruker vårt potensial og våre naturlige ressurser sammen med god moral, våre talenter og gode verdier for å skape en bedre levestandard. Vi jobber for god utvikling, frigjøring av folket vårt og å rekke ut en hånd til resten menneskeheten.

Tema: Nigerias olje 
  • I en artikkelserie ser Putsj nærmere på konsekvensene av oljeutvinningen i Nigerdeltaet, Nigeria.  
  • Natur og Ungdom og moderorganisasjonen Naturvernforbundet er tildelt Operasjon Dagsverk-prosjektet i år. Elever fra hele landet jobber inn 23-29 millioner kroner til miljøutdanning av ungdom i Nigerdeltaet.  
  • Putsj setter søkelyset på hvordan det norske folk gjennom Oljefondet investerer 90 milliarder kroner i oljeselskap med datterselskap som utvinner olje i deltaet. Prosjektet er støttet av Fritt Ord og Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner.

Tema, Olje, ungdom, internasjonalt