Din guide til miljøvennlig sminke

Kosmetikk kan ofte være skadelig for både deg selv og naturen, så her er fem tips til å gjøre den mer miljøvennlig.

Sminke kan dekke over både kviser og miljøsynder Foto: Joanna Kosinska/Unsplash

Tekst:

Haldis Tjeldflaat Helle

2. nestleder i Natur og Ungdom


1. Knus patriarkatet

Helse- og miljøskadelig kosmetikk er ikke noe nytt. Opp gjennom historien har kvinnen smurt ansiktet inn med kopper og bly, brukt giftdråper i øynene, stukket nåler i lepper og kinn, og etset bort hår under armene og på beina slik at vi kunne være vakre, yndige, jomfruelige objekter til menns forlystelse.

Les også: Klimakamp er kvinnekamp

Det er ikke stort bedre i dag hvor vi smører miljøgifter i ansiktet, bruker blekemiddel på huden og barberer leggene før vi fyller 14. Patriarkatet har et klamt grep rundt kvinnens kropp, og knuser vi det skåner vi miljøet og oss selv for mye kjemikalier.

 2. Bruk færre produkter og kjøp refill

Det finnes såpe og fuktighetskrem til enhver anledning. Men trenger man virkelig både sjampo, ansiktssåpe, kroppssåpe, intimvask og håndsåpe for å bli ren? Eller en egen fotkrem, kroppslotion, håndkrem, dagkrem, nattkrem, øyekrem, leppekrem og helst en av de øvrige til vinterbruk? 

Den eneste forskjellen på sjampo og flytende hånd/kroppssåpe er at sjampoen skummer mer. I tillegg har kosmetikk generelt kort holdbarhet og nordmenn flest er ganske dårlige på å kildesortere på badet. Du sparer miljøet for mye mikroplast, lumske stoffer og, ikke minst, emballasje dersom du reduserer antallet produkter og kjøper refill på det du har.

 alt=

Ikke stol på produsentenes grønnvask, se etter uavhengige sertifiseringer

3. Se etter merking

Sminkeindustrien er mer grønnvaska enn den nye «nullutslipps»-terminalen på Gardermoen, og ord som «naturlig», «eco» eller «non toxic» betyr ikke at produktet er miljøvennlig.

Les også: Grønnvasking: Slik avslører du miljølureri

Se etter merking som svanemerket, som garanterer minimalt innhold av helse- og miljøskadelig innhold, Ecocert, som garanterer at ingrediensene er økologisk dyrket, og kaninen som garanterer at hverken ferdig produkt, råvarer eller ingredienser er testet på dyr. 

4. Ha med deg ordlista på tur

Ingredienslista på kosmetikk er ofte utrolig lang, men her er noen ting man burde være ekstra obs på:

Fluorkarboner: er tungt nedbrytbare og enkelte kan føre til organ- og fosterskader, nedsatt immunforsvar, redusert fødselsvekt og muligens også kreft hos pattedyr ved langvarig eller gjentatt eksponering.

Du kan se etter PTFEPolytef…perfluoro……polyfluoro…

Siloksaner: brytes langsomt ned og hopes opp i organismer og i næringskjeden. Noen av siloksanene mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen og kan ha dårlige langtidsvirkninger i vannmiljøet.

Det brukes for å gjøre produkter enkle å smøre på kroppen, og finnes i lotion, solkrem, sjampo og balsam, deodoranter og sminke.

Siloksaner går under mange navn, i ingredienslisten kan du se etter Cyclomethicone, D4, Cyclotetrasiloxane, Tetracyclomethicone, Oktametylsyklotetrasiloksan, D5, Cyclopentasiloxane, Pentacyclomethicone og Dekametylsyklopentasiloksan.

Triklosan: er veldig giftig for livet i vann og mistenkes for å hjelpe bakterier med å bli antibiotikaresistente. På ingredienslista kan du se etter Triklosan, Triclosan og Irgasan.

Metylisotiazolinon (MI, MIT): kan gi kraftige allergiske reaksjoner.

 5. Dropp glitter

En del kosmetikk inneholder mikroplast, slik som skrubbekremer, hudkremer, deodoranter, tannkrem, leppekrem og glittersminke. Mikroplast i sminke er særlig problematisk fordi det gjerne forsvinner ut i avløpsvannet når du vasker av sminken. Dermed renner det lett ut i havet.

Les også: Glitter – en miljøfestbrems? 

Du kan se etter Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA) og Nylon på ingredienslista. 

Appen Beat the Microbead skanner produktkoden og forteller deg om det er mikroplast i den.

For ytterligere angst over hva du mest sannsynlig har i kroppen, hva det gjør og hvor det kommer fra – sjekk ut erdetfarlig.no. Framtiden i våre hender har også mange gode tips.