Person forsøker å få av seg en grønn genser

Fem begrep som erstatter det grønne skiftet

Sannheten er av vi fucker naturen over så mye at vi kunne kalt den industrielle revolusjonen for 50 Shades of Green.

Det nærmeste nordmannen kommer et grønt skifte ernår han maler huset på nytt.

Naturen har mye fint for seg. Ikke bare er den fin å se på, men i tillegg produserer den oksygen, noe du kanskje kjenner igjen som det som holder deg i livet. Man skulle tro at vi valgte å ta vare på noe så viktig, men sannheten er av vi fucker den så mye over at vi kunne kalt den industrielle revolusjonen for 50 Shades of Green. Personlig starter jeg å tvile på begrepet det grønne skiftet. Til tross for å bli kåret til årets ord i fjor, sier det ikke mye for den vanlige nordmann, som er det nærmeste han kommer et grønt skiftet når han maler huset på nytt. Derfor har jeg laget fem nye begreper som jeg tror vil slå bedre an enn det grønne skiftet. De lyder som følger ...

Det brune skiftet

Ikke la deg skremme av navnet. Jeg prøver ikke innføre raseskille, jeg lover. Derimot kan vi være på tur mot et samfunn uten en veldig viktig ressurs: nemlig, sjokolade. De fleste er enig i at sjokolade er den beste oppfinnelsen siden mat. Det er vanlig at par gir hverandre sjokolade på valentinsdagen, fordi ingenting sier «jeg elsker deg» like mye som høyt blodsukker. Mørk sjokolade kan til og med være sunt. 

«Men Ingar», spør du naivt, «Hvorfor bringer du uskyldig sjokolade inn i det som åpenbart er et menneskelig problem?». Jo, kjære leser, fordi sjokolade faktisk ikke er så uskyldig som den ser ut. Mer spesifikt, så er det produksjonen av sjokolade som gjør den skyldig. Før den brune platen når sin planlagte destinasjon – kjeften din – er det mye som må gjøres, og noe av det fører til avskoging. Avskoging gir masse ekle bivirkninger, som store endringer i klimaet, til og med utenfor området hvor skogen pleide å være. Så klart, du kan feie dette av som problemet til naboens barn. De er noen dritunger uansett. Men hva om jeg fortalte deg at sjokoladen selv kan være truet? 

Om du ikke vet det, så kommer sjokolade, utrolig nok, fra naturen. Effektene av global oppvarmingen fører til dårlige forhold for kakaoplantasjene, som betyr at det til slutt produseres mindre sjokolade. Allerede i dag er det en større etterspørsel på sjokolade enn det er tilgang til. Denne etterspørselen forventer vi skal bare øke, fordi hallo, sjokolade. Det brune skiftet minner leseren på om det som står på spill. Hvorfor ta bilen når du kan ha sjokolade?

Det luftige skiftet

Selv om navnet umiddelbart kan minne om noe som oppstår etter for mye bønner, er det ikke det jeg sikter til. Men for å fortsette på det tankesettet, se for deg at fetteren din som alltid småfiser forfølger deg hver eneste dag, og at smygerne hans i tillegg forårsaker kreft. Da vet du cirka hvordan innbyggerne i Bejing har det. Forurensningen i Kina er ille. Super duper ille. De har flere tilfeller av lungekreft og fødselsskader, og forurensningen i luften er 40 ganger høyere enn det jeg antar WHO definerer som «luft verdt å puste». Dette kommer hovedsakelig av kullkraftverk. For de som bor i storbyen Bejing er det mer skadelig å gå ut å puste enn å forbli inne. 

Kjenner jeg den vestlige verden rett, så starter vi vel snart å selge dem flasker med frisk luft. vent, du sier at Canada gjør det allerede? Og det selger som varmt hvetebrød? «Men Ingar» avbryter du. «Det er jo i Asia. Hva har det med meg å gjøre?». Ikke misforstå, jeg prøver ikke å sitte på min høye hest og leke moralpoliti, mest fordi jeg ikke eier en høy hest. Poenget mitt er at global oppvarming vil påvirke oss alle, uansett. I tillegg er det ikke bare i Asia det er dårlig luftkvalitet, men Tromsø hadde for eksempel farlig høye luftforurensningsnivåer i vinter. 

Og gjett hva som skjer med den svære skyen av død når den er lei av kinesere? Jepp, Europa next. Det luftige skiftet handler om den friske luften vi vil ha, fordi pusting er gøy. Gjennom å sette fyr på færre ting, så kan vi få en luft som ikke fører til lungekreft eller fødselsskader. Hurra!

Kanskje-vi-burde-gjøre-noe-før-vi-ikke-kan-leve-her-lenger-skiftet (forkortet: kvbgnfviklhl-skiftet)

Er det en ting jeg har lært om mennesker, er det at vi er mest motivert når vi er redd, om det så gjelder å springe fra en sint bjørn, eller rydde huset før mor kommer hjem. Det er nettopp denne motivasjonen kvbgnfviklhl-skiftet prøver å frembringe. Jeg sier ikke nødvendigvis at skremselsteknikker er den rette veien å gå. Jeg sier bare at det å høre at klimaendringene kan utslette menneskeheten, og ikke tenke «Oida, ja, jeg burde kanskje gjøre noe», skal godt gjøres. Personlig er jeg veldig glad i å eksistere. 

Kvbgnfviklhl-skiftet forklarer seg selv. Så klart, du kan argumentere at det er en upraktisk forkortelse. Kanskje til og med at begrepet er for langt. Men da har du åpenbart ikke forstått poenget. Dette begrepet minner oss på hvorfor det grønne skiftet er så viktig. det er ikke alltid man har tid å forklare hvorfor vi trenger et grønt skiftet, spesielt Putsjlesere, som er opptatt med å være så fordømt attraktiv hele tiden. Kanskje-vi-burde-gjøre-noe-før-vi-ikke-kan-leve-her-lenger-skifte er begrepet som fremtidige skolelever kommer til å takke meg for, når de må skrive to sider om emnet. Når den tid kommer, vil jeg de skal vite jeg tar både gavekort og kontant.

Er du glad i katten din-skiftet

Det er en fin katt du har der. Synd hvis noe skulle skje med den. Neida, jeg kødder. Hadde jeg kidnappet katten din ville jeg behandlet den med ytterst stor omsorg. Imidlertid kan jeg ikke love at global oppvarming gjør det samme. Hadde global oppvarming vært en person, hadde han vært fyren i klassen som låner blyanter og leverer dem tilbake med tyggemerker, mens han i tillegg skapte store naturkatastrofer og utryddet dyrearter. Fuck den fyren. I første omgang er det kanskje ikke katten din du trenger å bekymre deg over. 

Biene er en av de artene som holder på å forsvinne, og de er fast bestemt på å ta oss med ned. 84 prosent av blomstervekster er avhengige av bier og humler, og vi er avhengige av blomstervekstene igjen. «Vel, shit» tenker du. «Hva gjør vi nå?». Vel, du spør godt. Blant annet kan du la vær å bruke plantevernmidler, ettersom biene tar med seg den forpestede pollen tilbake til bikuben, noe som er like lurt som å ta med eksen hjem fra byen. Ellers kan man kjøpe organisk mat fra lokale bønder, skulle du klare å spore de opp. Er du glad i katten din-skiftet spiller på leserens emosjonelle side. Den gir det følelsen av å miste noe du er glad i, samtidig som du blir delvis paranoid, fordi forfatteren truet med å kidnappe katten din.

Det irrgrønne skiftet

Jeg liker bare irrgrønt bedre. For å være ærlig, okey, så innrømmer jeg at ikke alle disse nye begrepene fungerer like bra, og jeg burde antagelig aldri få navngi noe igjen, noen gang (Batman Kristiansen får nøye seg med et vanligere barnenavn). Det grønne skiftet er faktisk et godt uttrykk, fordi det inneholder alle punktene ovenfor. Hvis vi skal skape en bærekraftig fremtid som de neste generasjonene kan leve av, må vi ta for oss alle problemene ovenfor, og finne mer naturvennlige måter å leve livene våre på. Å lage kompromisser om framtiden er som å drite i cornflakespakken: Hvorfor faen vil du gjøre det. Nå, hvis du unnskylder meg, så har jeg katter å mate.