Tallerken med falafen, salat og saus

Falafel

OPPSKRIFT: Vi er mange som har prøvd å lage falafel på kokte kikerter og opplevd at de ikke henger sammen. Denne oppskriften har løsningen.

Skrevet av

Per Viderup

Forfatter av den veganske kokeboka Belg Selv, der oppskriften er hentet fra. Han er også mangeårig Øyafestival-kokk og gründer for vegetarspiesestedene Persilleriet og Hagen i Trondheim.

Vegetarjul

Ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker – mange nordmenn spiser mye kjøtt i jula. Putsj gir deg miljøvennlige alternativer til julematen.

Du trenger:

0,5 l bløtlagte kikerter

2 dl kokte byggryn

1-2 dl hakket løk/hvitløk

1 tsk malt koriander

1 spsk tørket persille eller annen tørket urt - eller ferske urter

1 klype gurkemeie for fargens skyld

1 klype natron (for liv og røre)

Salt og chili

Ingrediensene kjøres til en jevn og glatt røre i en foodprosessor. Rulles til baller, og stekes så i en panne i rikelig med olje eller dypstekes og legges på kjøkkenpapir. Falafelen blir myk og saftig når det blandes kokt korn i røren. 

Foto: Paul Morris/Unsplash.com


De rå kikertene, som inneholder mye protein, gjør at falafelene stivner og setter seg når den stekes. Vi er mange som har prøvd å lage falafel på kokte kikerter og opplevd at de ikke henger sammen, men flyter ut i pannen som smuler. Kjører du rikelig med kikertmel i en farse laget på kokte kikerter, vil den henge sammen når du steker den. Falafelen blir da mild og myk. Godt i pitabrød og i rull med salat, tomat, løk og gode dressinger med tomat, urter, hvitløk og chili.

Oppskriften er hentet fra kokeboka Belg Selv.