Et liv uten søppel

INTERVJU: Siden 2012 har amerikaneren beholdt alt søppelet hun har laget.

En ung kvinne smiler mot kameraet.

Lauren Singer bruker bloggen Trash is for Tossers til å spre sitt budskap om et søppelfritt liv. Foto: Erwin Kaluya

 alt=

Alt søppelet Singer har produsert de siste fire årene. Foto: Erwin Caluya

Lauren Singer står bak den verdenskjente bloggen Trash is for Tossers, i tillegg til firmaet The Simple co., og er kjent for mange nordmenn fra «Live redder verden… Litt». Singer lever en «zero waste»-livsstil, noe som betyr at hun ikke lager søppel. Hun beholder søppelet hun produserer som motivasjon, og for å vise andre hvor stor effekt livsstilen hennes har. Alt søppelet hun har etterlatt seg de siste fire årene har plass i et Norgesglass. Hun slo av en prat med Putsj for å snakke om livsstilen sin og det store søppelproblemet som førte til at hun lever som hun gjør. 

Kan du fortelle litt om hva det betyr å leve et «zero waste»-liv?

Jeg tror grunnen til at jeg startet var for å balansere hva jeg brydde meg om med hva jeg faktisk gjorde. Fordi frem til jeg begynte med denne livsstilen brydde jeg meg mye om bærekraft, men jeg gjorde ingenting som reflekterte det. Jeg var bare snakk og ingen handling. Så det å leve sånn som jeg gjør har hjulpet meg til å sammenfalle søppelproduksjonen min med hvor mye jeg bryr meg om miljøet og bærekraft. Det har også alt i alt utviklet seg til å påvirke helsen min, fordi denne livsstilen har gjort at jeg spiser bedre og stresser mindre. Det hjelper meg til å være mer minimalistisk og renere. Det har hjulpet meg til å starte firmaet mitt, det er jo grunnen til at jeg startet firmaet mitt. Det har gitt meg så mye frihet, både finansiell og arbeidsmessig, for jeg jobber ikke lenger i en jobb som jeg ikke liker. Du vet, det er bare så mange andre ting også, sett bort i fra søppelproduksjonen har det totalt sett vært en livsstilsendring som har forbedret livet mitt.

MER OM SØPPEL: Dumpsterdiving minker matsvinn

Når jeg tenker på det totalt sett gir det så mening også, spesielt akkurat nå i USA når man ser så mange miljølover som blir fullstendig forkastet på grunn av den politiske situasjonen. Man kan ikke bare vente på at staten skal forandre det, for hvis noe så gjør staten et skifte i den andre retningen. Nå er virkelig tiden for enkeltpersoner som tar ansvar for sin egen søppelproduksjon og ikke lener seg på andre.

En kvinne heller hvitt pulver fra en beholder til en annen.

Singer lager vaskemiddlel til firmaet sitt The Simple Co. Foto: Edwin Caluya

Hva var det som først inspirerte deg til å leve et liv med zero waste?

I klassen min for miljøstudier var det ei jente som alltid produserte mye søppel, og jeg syntes at det var så rart å bry seg om miljøet og samtidig lage så mye plastsøppel. Det virket så hyklersk! Jeg ble skikkelig sint på henne, og endte opp gjennom sinnet mitt å se på mitt eget liv. Jeg tenkte: «Herregud, jeg bruker så mye plast, jeg lager så mye søppel, og jeg bruker engangskopper. Jeg gjør alle disse tingene som ikke er bærekraftige, mens jeg har vært sint på denne jenta selv om jeg er like ille selv.» Jeg skjønte at jeg var nødt til å se på mitt eget liv og mine egne vaner. Det begynte med at jeg reduserte bruken av plast, og gikk over til å bli en redusering av all søppel. 

Superblogger Sophie Elise er vegetarianer.

Hva er dine favorittalternativer nå som du ikke lenger bruker engangskopper og lignende?

Jeg elsker gjenbruks-kaffekoppen min, det er så enkelt, og jeg har alltid med meg et handlenett. Det er fantastisk å bare bruke vaskbare tøykluter istedenfor tørkepapir hjemme, og nedbrytbar oppvaskkost i bambus istedenfor svamp. Det er kjempeenkelt å gjøre. I tillegg bruker jeg tannbørste i bambus istedenfor plast, og jeg lager alle mine egne produkter. Ved siden av at det er bedre for miljøet synes jeg også estetisk at bærekraftige alternativer er visuelt penere enn plastvarianten.

Laurens oppskrift på Zero Waste-tannkrem
  • 3 ss kokosolje
  • 1 ½ ss natron/bikarbonat
  • 25-30 dråper organisk og spiselig eterisk olje med peppermyntesmak

Bland de tre ingrediensene i en glassbolle (gjerne en liten krukke med lokk).

For å bruke tannkremen tar du ut en liten mengde med en skje og putter det på tannbørsten. Tilsett mer eller mindre peppermynte eller kokosolje avhengig av hva slags tekstur du foretrekker. 

Fortell litt om hvordan du kjøper matvarer. 

Det forandrer seg litt på vinteren, fordi det er ikke like mye man kan kjøpe på markedet, men på sommeren går jeg på bondens marked hver lørdag for å kjøpe frukt, grønnsaker og egg og sånn. Men på vinteren supplerer jeg ved å kjøpe mye fra kooperativet jeg er med i, og det er fremdeles uten emballasje, klistremerker og i bulk, men jeg går fortsatt på markedet også.

Og du kjøper flesteparten av produktene i glassbeholdere og tøyposer?

Ja, nettopp. Glasskrukkene bruker jeg bare for olivenolje og eddik. Kooperatiet jeg har funnet i Brooklyn selger for eksempel eddik i bulk, og epplesidereddikk, balsmaicoedikk og andre typer oljer, og de selger også kombucha-te. Alle disse tingene ville jeg ha kjøpt i emballasje hvis jeg ikke levde som jeg gjør, men nå kan jeg kjøpe dem i samme forpakningen om og om igjen.

Frem til jeg begynte med denne livsstilen brydde jeg med mye om bærekraft, men jeg gjorde ingenting som reflekterte det. Jeg var bare snakk og ingen handling. 

Hva synes du er de største utfordringene du møter i livet ditt?

Jeg tror egentlig ikke at det er noen, tingene jeg faktisk gjør er veldig enkle. Det største problemet er sannsynligvis søppelet som kommer inn i livet mitt på grunn av andre mennesker. For eksempel hvis jeg har et kameracrew hjemme hos meg tar de med gaffateip for å markere hvor kameraet skal stå, og jeg sier: «Kan dere ikke bruke, jeg vet ikke, denne trebiten eller vannoppløselig tusj eller noe?» I et forhold er det også en fin balanse mellom å være pågående og å ville at noen skal være mer bærekraftig. Når det kommer til kjæresten min sier jeg ikke at han må være mer miljøvennlig, men jeg gir ham muligheten. Han prøvde tannkremen jeg lager, og syntes at den var bedre. Han kommer ikke til å lage den selv, men hvis jeg lager den for ham kommer han til å bruke den. Det handler om å navigere hvordan man skal åpne andre for nye ideer uten å være pågående eller irriterende.

LES OGSÅ: - Du blir lykkelig av å eie mindre

Du har snakket litt om det allerede, men er det noe spesifikt du gjør for å komme folk i møte med mer miljøvennlige alternativer?

Jo mer noen står imot det du gjør, desto mer bør du invitere dem inn for å vise dem hva du gjør. Ikke si til noen at de bør være som deg, men vis dem hvorfor du lever som du gjør. Ingen har sagt til meg at jeg er dum, men de sier ofte: «Å, jeg tror ikke at jeg kan gjøre det.» Da svarer jeg: «Faktisk så er jeg veldig lat, og jeg liker ikke å bruke unødvendig energi, men jeg kan gjøre det. Hvem som helst kan gjøre det.»

Jeg inviterer dem med meg på bondens marked, eller lager produkter sammen med dem, eller gir dem noe. Jeg prøver å gjøre det lett og beleilig, og gøy og positivt å bli involvert.       

For meg er alle steg mot mindre avfall positive steg. Det er en prosess: du forandrer på vanene dine, og må være snill mot deg selv.

Hva er det beste med å leve «zero waste»?

For meg personlig har det handlet om å frigjøre meg fra en jobb som jeg hatet, og å balansere det med hva jeg bryr meg om. Mine to siste kjærester har jeg dessuten møtt fordi jeg har hatt denne livsstilen, og det er ganske kult, hahaha!

Det føles som om jeg er en mer lykkelig person, og at måten jeg lever på gjør meg veldig bevisst på hva jeg bryr meg om og hva jeg vil. Alt dette skyldes skiftet i livsstil og hvordan jeg ser på meg selv. Så istedenfor å ikke se på meg selv og skylde på alle andre for hvordan verden er stilt har jeg klart å ta et steg tilbake. Jeg ser på hvordan tingene jeg gjør påvirker tingene jeg ikke tror på, og hvordan jeg kan forandre på balansen mellom dem. Det er noe jeg gjør nesten hver dag.


Kult! Hva vil du si er ditt beste tips til å bli mer miljøvennlig?

Jeg tror at mange som hører om «zero waste» tenker at: «Jeg kan ikke gjøre dette, det er ikke for meg, det er for vanskelig. Denne jenta må ha null venner og ikke noe liv.», men det er ikke sant. Jeg driver to firmaer, jeg har et fullverdig sosialt liv med kjæreste og familie, du vet, jeg lever et normalt liv. Forandringene jeg har gjort har faktisk spart meg både tid og penger. Man trenger ikke gjøre alle forandringene med en gang, det er umulig å bli avfallsfri på en dag eller en uke eller en måned. Jeg foreslår å starte med noe lite, noe som høres enkelt og spennende ut. Det finnes ikke et sted å starte som passer for alle. For noen er det kanskje å skaffe seg en vannflaske, for andre er det kanskje å få en bambus-tannbørste. Uansett hva det er, så begynn med noe lite og lett, og når det har blitt en del av livet ditt prøver du noe nytt. Hvis du fortsetter å prøve nye ting er du avfallsfri før du vet ordet av det. For meg er alle steg mot mindre avfall positive steg. Det er en prosess: du forandrer på vanene dine, og må være snill mot deg selv.

Seks tips for å kaste mindre mat!

Hvem ser du opp til?

Jeg ser opp til alle som ser på verden og tenker: «Dette liker jeg ikke, så jeg skal gjøre noe med det.» Det er ikke nødvendigvis kjente mennesker, men hvem som helst som tenker at de skal gjøre noe med det de synes er feil. De er handlingsmennesker som ikke skylder på andre, og det er slike mennesker jeg ser opp til.

Nå er virkelig tiden for enkeltpersoner som tar ansvar for sin egen søppelproduksjon og ikke lener seg på andre.

Hva synes du er det største miljøproblemet akkurat nå?

Jeg synes at mennesker ikke tar nok ansvar. Vi har blitt trent opp til å klandre andre for hva som skjer istedenfor å ta ansvar selv. Ingenting vil forandre seg hvis vi ikke tar ansvar, og det synes jeg er et stort problem. Det er ikke så mye et miljøproblem som en slags psykisk barriere til bærekraft og løsninger til problemene.

Ellers synes jeg at plastforurensing, på grunn av den svært utbredte bruken av engangsplast, er fullstendig ute av kontroll. Jeg var nettopp på Hawaii, og på Maui bruker de ikke plastposer; det er forbudt. Og verden falt ikke sammen, alt gikk bra, hehe, og de var fremdeles i stand til å gjøre det de ville. De har bare ingen plastposer. Mange tror nok at plast har eksistert for alltid og at verden består av plast, men plast er egentlig nytt. Vi har levd uten det før, og vi kan gjøre det igjen. Jeg tror at den hvalen som ble funnet med over 30 plastposer i magen, uansett hvor trist det er, er et godt eksempel på hvorfor noe så enkelt som å bruke en plastpose kan ha forferdelig påvirkning på noen av verdens vakreste skapninger. 

LES MER: Offshore opprydding av havet

Og til sist, hva er dine håp for framtiden?

Jeg håper virkelig at vi kan fjerne oss fra fossile brennstoff, fra engangsprodukter og fra forbrenningsmotorer. Det virker som om forretningsverdenen beveger seg på en måte som er mer bærekraftig, og at gjenbruksøkonomi blir vanligere. Man ser mange butikker som tilbyr sånne produkter, og en vekst i folks bevissthet rundt hvorfor ting som dette er viktig. Jeg håper at engangs-mote eller «fast fashion» blir utdatert. Jeg håper at matproduksjonen beveger seg bort fra fabrikker og storskala gårdsdrift, både for dyrenes og avlingenes skyld, og i retning mindre gårder og mer lokal gårdsdrift. Du vet, det er ganske store ideer, men jeg tror at det er retningen vi beveger oss i. Det startet med individer, det gjør virkelig det. 

MER OM ENGANGS-MOTE: - Det er en sykdom å shoppe

Aktuelt, søppel, gjenbruk, Plast