Jenny med rødt bånd i håret

SAMFUNNSENGASJERT: Jenny Jordahl bruker tegningene sine til å sette fokus på ting i samfunnet som engasjerer henne, som feminisme og miljø. Hun har blant annet illustrert boken «F-ordet. 155 grunner til å være feminist» og satt kommentarfeltene i kok over forventningene til sommerkroppen. FOTO: Vidar Schiefloe

Engasjert tegneserieskaper

Jenny Jordahl er grafisk designer, tegneserieblogger og ikke så rent lite samfunnsengasjert. Nå blir hun, og noen svært triste dyr, fast inventar i PUTSJ.

IMG_4348.jpg#asset:1724

Jenny Jordahl

Kanskje har du allerede fått med deg Jenny Jordahls satiriske tegninger om sommerkropp, veskepress og flinke jenter? Dersom du må svare nei her, så er det på sin plass med en liten introduksjon.

Jordahl er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, og driver blant annet bloggen «Livet blant dyrene.»Der tegner og skriver hun om personlige opplevelser, og om ting hun skulle ønske var annerledes i samfunnet

Det er mange som har blitt glad i Jordahls tegninger, og i fjor ble bloggen stemt fram til finalen i kategorien «Årets Nykommer» under Vixen Blog Awards.   

Mest kjent er hun kanskje likevel for en kronikk publisert i Aftenposten i fjor, som dreide seg om den mye omtalte sommerkroppen. I løpet av to dager klikket 200 000 seg inn på Jordahls tegninger og leste hennes tanker om kroppspresset.

– Det eksploderte jo!, sier Jordahl. Det var litt overveldende, men samtidig kjempegøy. Jeg ville jo si noe med innlegget, så det var fantastisk at det ble lest av så mange. 


Triste og rare dyr

Jordahls nyeste prosjekt er tegneserien «Triste dyr» – som vi er så heldige å få se mer av i kommende utgaver av PUTSJ.

– «Triste dyr» begynte som en reaksjon på de ekstremt glade og hyperaktive dyrene man finner i filmer som Madagaskar og Rio, forklarer Jordahl.

– Etter at jeg så disse filmene følte jeg at de trengte en motvekt i noen triste dyr. Dessuten synes jeg det er gøy når ting er litt trist og melankolsk – når det blir tragikomisk. Det er også det som er stilen min på «Liv- et blant dyrene.» Og ordspill er jo alltid gøy!

En gul og rød fisk, kaldt filosofisk tenker. Tenker ofte på livet og sånt. Det kan jo gjøre den gladeste fisk litt vemodig

Triste dyr blir fast inventar i PUTSJ fremover. Illustrasjon: Jenny Jordahl.

Til tross for at Jordahl er klar på at «Triste dyr» først og fremst er humor, er ideen også et utslag av en fascinasjon for dyr, og av et ønske om de skal fortsette å være her.

– Jeg er ikke typen som er gal etter hunder og katter, men jeg har en stor fascinasjon for rare dyr og insekter. Derfor er jeg veldig opptatt av at vi skal bevare det biologiske mangfoldet, slik at disse dyrene ikke forsvinner. I denne sammenhengen tror jeg at kunnskap, eller mangel på kunnskap, er sentralt. Derfor pleier jeg å ha jeg med litt «fakta» om arten jeg fremstiller, så folk kanskje lærer noe også. Det synes jeg er viktig!  

Virkningsfull kombinasjon

Jordahls særpreg er bilder og tekst i kombinasjon, ispedd en god dose humor.

– Det jeg ikke klarer å få sagt i form av tekst sier jeg gjennom bilder, og det jeg ikke kan si ved hjelp av bilder sier jeg gjennom tekst, forklarer hun.

 

Jordahl tror det er mange fordeler med å kommunisere et budskap på denne måten.

– Jeg tror tegninger bidrar til å gjøre budskapet veldig tilgjengelig – folk tar det du vil si veldig fort. Dessuten synes jeg kombinasjonen av tekst og tegning ofte kan gi et mer helhetlig bilde, enn om man kun bruker en av delene. Jeg mener også at det kan være positivt å bruke humor som kommunikasjonsmiddel. Det gjelder selv om det er seriøse og viktige tema man tar opp – som for eksempel kroppspress eller tap av biologisk mangfold. Hvis man får folk til å le, så tror jeg det er lettere å få dem på lag med deg. Dessuten tar man bort det store og skumle ved problemene - man uskadeliggjør ting litt, avslutter Jordahl.

Mann med orange hår holder en kasse med tomater og blomkål

Jordahl har mange jern i ilden. Ved siden av å tegne triste dyr driver hun tegneseriebloggen «Livet med dyrene» som blant annet tar for seg grønne tips for travle superhelter. Illustrasjon: Jenny Jordahl.

Da gjenstår det bare å ønske Jordahls litt melankolske, men fargerike bidrag, velkommen til PUTSJ! 

Kultur, tegneserie, Jordahls, Triste dyr