Drit i å hetse

Det er ikke lett å komme seg opp og fram når en må gjennom en hinderløype, et brennende hjul og en labyrint først.

Skrevet av

Solveig Skaugvoll Foss

Regionsekretær for Natur og Ungdom

Jeg tror at alle mennesker, fra naturens side, ønsker å uttrykke seg. Noen vil uttrykke seg kreativt, andre politisk. Noen vil uttrykke seg til hele verden, andre til noen få. Enten det er gjennom å synge en sang, male et bilde, skrive et leserinnlegg eller gjøre noe helt annet, tror jeg alle mennesker har et budskap eller en mening de ønsker å formidle videre.

Selvfølgelig er målet at flere unge stemmer skal nå fram. Ikke bare er det viktig å vite hva en så stor del av befolkningen mener. At de tar større plass i ordskiftet, kan også føre til at de får mer plass i samfunnet forøvrig.

Treffer helt hjem

Likevel er det mange som velger å ikke uttrykke seg. Jeg tror at årsakene til det kommer utenfra. Fordi vi ser det hele tiden. De voldsomme reaksjonene som enkelte velger å komme med når de er uenige med noen. Det er ikke så nøye om de har lest innholdet engang. Kommentarfeltet skal likevel domineres.

Når en ser at såpass mange utsettes for grov hets etter å ha gjort noe så simpelt som å fortelle hva de tenker om en sak, er det forståelig at en vegrer seg for å gjøre det samme. Spesielt for unge kan presset føles for stort. Haagen Poppe, fylkestingsrepresentant for Høyre i Aust-Agder, sier det slik i Agderposten: «Jeg ble mobbet på skole og skolevei. Hjemme var jeg trygg. I dag kommer mobberne inn i hjemmet til folk – helt inn på gutte- og jenterommet.»

Å utfordre det etablerte

Tendensen er at de som kjemper for å bevare konservative strukturer er de styggeste på nett. Det er en grunn til at uttrykket «hvite menn som pusher 50» har oppstått. Ifølge en undersøkelse utført av InFact for Agderposten er det oftest de som sympatiserer med SV og Rødt som opplever mobbing på sosiale medier, men til tross for at enkelte standpunkt blir hardere straffet, er det en bred allianse av politiske farger som står opp mot netthets.

Det er gledelig å se at statsråd Sylvi Listhaug refser sine egne tilhengere for å være verbalt for grove idet de protesterer mot et innlegg som kritiserer nettopp Listhaugs innvandringspolitikk, men aller helst ville det ikke vært nødvendig.

Veien er kort fra saklig meningsbryting til ville tilstander, men heldigvis er det ikke deg det er noe galt med. Det er dem. Om du har så gode ytringer at de som er uenige ikke klarer å kontre med motargumenter og må ty til hets, er det ikke annet enn et kompliment til deg. Og du hadde garantert vunnet debatten om du hadde svart på hetsen, men ikke bruk tid på det. Bruk tid på å forandre verden.

Meninger, Tema, internett, Aktivisme