Bylandskap india

Fargerike sarier, kuer i gatene og utallige motorsykler er bare én side av bylivet i India. Foto: Sina Øversveen

Brennende søppel forurenser

Nabolag i India har så mye søppel at innbyggerne lager bål for å bli kvitt det.

Verdens helseorganisasjon melder at over halvparten av de mest forurensede byene i verden er i Sør-Asia

Det er mer enn syv milliarder mennesker i verden, som totalt kaster over to milliarder tonn søppel hvert eneste år. Selv i Oslo har man hatt store problemer med søppel. Tidligere i år ble det funnet en hval utenfor Bergen som hadde 30 plastposer i seg. Hjemme er du nok vant med å sortere papp og papir ett sted, matavfall et annet sted, pante flasker, resirkulere glass - og søppelet ditt blir hentet jevnlig av forskjellige søppelbiler. Andre steder er situasjonen helt annerledes og for å se på et eksempel retter vi blikket mot Bangalore i India. Den sørindiske byen har omtrent like mange innbyggere som London. Her kan man se klart hvordan søppel kan påvirke et bymiljø.

Fikk du med deg denne? Vannmangel kan bli framtidens største utfordring

Søppel ligger p en gårdsplass

Skiltet som kan ses til venstre i bildet varsler (uten effekt) en kraftig bot for å dumpe søppel. Foto: Sina Øversveen

Byens metafysikk 
  • 54 prosent av verdens befolkning bor i byer, og tallet er stadig økende. 
  • I denne artikkelserien ser vi nærmere på hva bylivet og rask urbanisering innebærer, både for mennesker og miljø. 
  • «Byens metafysikk» er et dikt skrevet av Rolf Jacobsen i 1933.
Ikke-så-fun fact
  • Årlig produseres det nok avfall til å fylle nok lastebiler til å rekke rundt jordkloden 24 ganger.

  • Bare 27 prosent av papir blir brukt igjen i India, mot rundt 70 prosent i flere europeiske land.
  • Kilde: The World Counts & TetraPak
Søppel på gatehjørnene

Det finnes artikler som gir beskrivelser av India som et sted som drukner i søppel. Håndteringen av avfall er definitivt kritikkverdig. Som et av verdens største land, med en enorm økonomi og likevel utallige utfordringer, er det nesten forståelig at det ikke er det første som blir prioritert. Det er likevel et stort problem som må håndteres for å skape en mer bærekraftig framtid. Søppelet i India havner ikke bare på store søppelplasser. Gatehjørner og små områder som kunne vært grønne er gjerne dekket av søppel. 

Som et av verdens største land, med en enorm økonomi og likevel utallige utfordringer, er det nesten forståelig at det ikke er det første som blir prioritert

Blant vakre og fargerike hus, i gater hvor folk bor, jobber og går på skole, finner man hauger med søppel. Kuer og hunder roter i søppel stadig vekk. Offisielle lover forbyr plastposer (mange steder brukes poser av papir eller stoff, og enkelte av disse posene er av så pent stoff at man nesten får lyst til å kjøpe noe bare på grunn av posen), men i virkeligheten er det ikke veldig effektivt. Plastposer er nok bare et lite riskorn av søppelmengden.

LES KRONIKKEN: Ekstrem urbanisering kan være positivt 

Gatehjørne med søppel

Et vanlig gatehjørne, en sving eller et tomt område blir gjerne brukt som søppelplass. Foto: Sina Øversveen

Interessert i å lese mer? Behind the Beautiful Forevers (Bak den vakre fasaden på norsk) av Katherine Boo en bok som gir innblikk i livet til mennesker som lever i slummen i Mumbai. Abdul, en av gateguttene man blir kjent med i denne boka, drømmer om å bli rik av søppelet han finner. Boka er en dokumentarbok og ble i 2012 nevnt som en av de beste bøkene det året av blant annet The Economist og The New York Times.

Verdens mest forurensede byer

Søppel av alle slag ligger rundt omkring, og der hvor store mengder søppel har samlet seg, blir det stadig vekk laget små bål med søppel. Plast, papir og annet søppel blir satt fyr på og det gjør at bymiljøet blir preget av en forferdelig røyk, i tillegg til all eksosen fra forskjellige kjøretøy.

LES OGSÅ: Slik kan du drive birøkt i byen

Verdens helseorganisasjon melder at langt over halvparten av de mest forurensede byene i verden er i Sør-Asia, nemlig i India, Pakistan og Bangladesh. Bangalore er ikke på lista over de 20 mest forurensede byene i verden. Beijing, som vi gjerne kjenner igjen som en by som er veldig påvirket av forurensing, er heller ikke på lista. Det viser bare at det er mange byer i verden som har et enormt forurensingsproblem!

Plast, papir og annet søppel blir satt fyr på og det gjør at bymiljøet blir preget av en forferdelig røyk

Det er klart at søppel er - som så mange andre klima-og miljøproblemer - et problem som både er globalt og lokalt. Løsningene på søppelproblemer rundt om i verden er ikke opp til Putsj å avgjøre. Denne artikkelen har uansett gitt et eksempel på hvordan problemet er i en stor by i India.

Tema, søppel, byutvikling, forurensning