Snekkeren Ola Ravn Hassel (26) jobber for tiden med å bygge sitt eget minihus Foto: Rikke Løe Hovdal

Bo lite, lev stort

De ville ha et miljøvennlig hus, men også frihet uten boliglån. Derfor bygger Ola og Line sitt eget minihus.

Tekst:

Marte Rømoen

Magasinredaktør for Putsj

Foto:

Rikke Løe Hovdal/Privat

Fakta om minihus:

  • Tiny House Movement har i de siste årene blitt veldig populært, som en reaksjon på trenden for stadig større og dyrere hus. 
  • Begynte med utgivelsen av boka The Not So Big House av Sarah Susanka.
  • Det er ingen regler for hvor lite et hus må være for å defineres som minihus, men de fleste er under 50 m2.
  • Mange minihus er bygd for å kunne flyttes, men har fasader som ligner tradisjonelle hus heller enn campingvogner. 

Ola Ravn Hassel (26) og Line Fjørstad (24) er i gang med å bygge et minihus. Huset skal måle 35 kvadratmeter, mens gjennomsnittlig norske boliger er på rundt 120 kvadratmeter – altså over tre ganger så stort.

Ola Ravn sitt barndomshjem er en kommunal leilighet i en gammel bygård i Trondheim sentrum hvor han bodde sammen med sin mor og bror. På ungdomsskolen ble han med i Natur og Ungdom, og var aktiv fra 10. klasse til slutten av videregående. Sammen med gode venner fikk han stabla opp et solid lokallag.

Etter å ha tatt studiespesialisering gikk han befalskolen og brukte et par år i forsvaret før han fant ut at det ikke var gøy nok. Så fikk han jobb som hjelpearbeider i tømrerfirmaet til faren sin. Der var han heldig og møtte en kanadisk håndverker med lidenskap for faget.

Det smitta over på Ola Ravn. Etter ei stund som hjelpearbeider ble han voksenlærling og bestemte seg for å ta deler av læretida i utlandet. Han jobba som møbelsnekker i Irland og som tømrer i Tyskland før han tok resterende læretid hos et firma som bygga arkitekttegna boliger i Trondheim. Da han var ferdig der starta han sitt eget snekkerfirma: Vill Ved.

Vi er forelska og drømmer om ei framtid sammen hvor vi lever i harmoni med naturen.

Line vokste opp sammen med mor, far og søsken i en enebolig på Tiller i Trondheim. Etter fullført videregående opplæring studerte hun bevegelsesvitenskap ved NTNU. Gjennom studietida bodde hun i ei familieeid leilighet i Trondheim sentrum, på sida av studiene ble hun politisk engasjert. I dag er hun leder i Grønn Ungdom Trøndelag og bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Trondheim bystyre.


 alt=

Før han ble snekker og minihus-entusiast, hadde Ola en karriere som toppløsmodell for Putsj.

I vår livsfilosofi er det et mål å ha mer tid til å leke seg.

I Putsj #1/2010 er du Ola toppløs coverboy, kan du fortelle litt om det?

Det stemmer. Ei artig tid var det. Vi skulle gjentatt dette snart… Har dere bestemt dere for cover til denne utgaven? 

Hvorfor bestemte dere dere for å lage minihus?

Vi er forelska og drømmer om ei framtid sammen hvor vi lever i harmoni med naturen. Vi ønsker å bo nøkternt og mest mulig sjølforsynt. Naturlig ventilasjon for et sunt inneklima har også vært viktig for oss.

Er det vanskeligere å bygge enn et annet hus?

Nei. Det finnes jo mange ulike hus der ute, men en fordel med minihus er at de er små. Alt går kjappere og blir mer overkommelig.  

Hva slags materialer bruker dere?

Bygningskjelettet er stort sett ny gran. Ellers er det mye gjenbruksmaterial av gran og furu. Mye av det gamle har høyere kvalitet enn det nye. Dette kommer av at det var bedre tilgang på god skog før i tida. I dag er skogen drevet etter et prinsipp om maksimert profitt, noe som er synd fordi trærne får dårlige styrkeegenskaper når de vokser for fort.

Hvordan har dere finansiert prosjektet?

Det ser ut til at vi klarer å bygge huset på oppsparte midler slik at vi ikke trenger å ta opp lån. Dette gir oss frihet til å leve slik vi vil uten å tenke på at vi må ha høy nok inntekt til å kunne betjene lånet. I vår livsfilosofi er det et mål å ha mer tid til å leke seg.


Plantegning av minuhuset

Vi får mer enn nok plass i minihuset, så vi har unngått løsninger som stadig krever at vi må flytte på ting

Føler dere at det blir nok plass og god nok livskvalitet?

Ja. For tida bor vi i ei campingvogn. Det går helt greit. Vi får mer enn nok plass i minihuset, så vi har unngått løsninger som stadig krever at vi må flytte på ting. Det er dessuten bra for livskvaliteten vår å slippe gjeld.

Hva slags smarte løsninger har dere valgt i huset?

Vi skal samle opp regnvann og montere solceller på taket. Videre kommer vi til å bygge møbler som passer perfekt og integrere den lagringsplassen vi trenger.

Hva vil dere si til andre med minihus-drømmer?

De kan få tegninger av oss og gode avtaler på konstruksjonspakker. Medlem av Natur og Ungdom får spesialbehandling.