Åtte kvinnelige miljøhelter vi beundrer

Putsj gir deg åtte kvinner som gjennom historien har gjort en innsats for jorda.

Berta Cáceres

Honduranske Cáceres (1972-2016) var urfolksleder for Lenca-folket, miljøaktivist og feminist. Før hun ble brutalt drept av den honduranske hæren, rakk urfolksaktivisten Cáceres å stoppe utbyggingen av demningen Agua Zarca i Gualcarque-elva i Honduras. Elva er hellig for Lenca-folket. Da Verdensbanken og det honduranske selskapet Desarollos Energéticos ville legge naturområdet under vann, ble Cáceres' organisasjon COPINH involvert. Aktivistene blokkerte adgangen til området og skapte internasjonal oppmerksomhet om vannkraftutbygginga. Cáceres mottok den internasjonalt anerkjente miljøaktivist-prisen Goldman-prisen for arbeidet. 

LES OGSÅ: Urfolk i Brasil krever land tilbake

Foto: Oregon State University/Flickr commons

Wangari Maathai

Kenyanske Maathai (1940-2011) var ikke bare doktor i biologi, men også Nobelprisvinnende miljøaktivist. Hun startet miljøbevegelsen Grønt Belte som har plantet mange millioner trær for å forhindre forørkning og utpining av jordsmonn. Mathaai kjempet for mer rettferdig fordeling av jord og bærekraftig bruk av jordbruksjord. Etter at hun mottok fredsprisen i 2004 uttalte hun at mange afrikanske konflikter handlet om urettferdig jordfordeling.

Elsa Laula Renberg

Renberg (1877-1931) var svensk-norsk reineier og foregangskvinne innen samisk rettighetskamp. Siden urfolks- og miljøkamp går hånd i hånd, får hun plass på lista. Renberg var initiativtager til det første allsamiske møtet i Tråante (Trondheim) i 1917, som var svært viktig i etableringen av samenes kamp for egne rettigheter. Arbeidet hennes for retten til undervisning på samiske språk og reindriftsnæringas vilkår har vært grunnleggende for samisk rettighetskamp i dag.

Les mer om samisk rettighetskamp her

Eileen Wingfield And Eileen Brown Foto: Goldman Prize

Eileen Wani Wingfield 

Den aboriginske aktivisten (1920-2014) ble sammen med Eileen Kampakuta Brown tildelt Goldman-prisen for sitt arbeid mot radioaktivt avfall i Australias ørken. De to aktivistene hadde opplevde det britiske militærets prøvesprengning av atombomber på 1950-tallet, og visste at avfallet ville forurense naturen og gjøre mennesker og dyr uhelbredelig syke. Det lyktes dem å stoppe avfallsplassen! Wingfield var en sentral skikelse i internasjonal miljøbevegelse, alltid med det aboriginske perspektivet.

Tatiana Kulbakina

Kulbakina er miljø- og menneskerettighetsaktivist (f. 1987) fra Murmansk i Nordvest-Russland. Aktivisten har hatt ulike lederposisjoner i Priroda i Molodyozh, russiske Natur og Ungdom, og ved gjentatte anledninger blitt arrestert for fredelige demonstrasjoner. Sterkest er kanskje engasjementet mot atomkraft og fossile energikilder. Ikke bare brenner hun for miljøet, hun er også viktig i den antifascistiske bevegelsen, og har utdanning i psykologi. 

LES OGSÅ: Russisk Natur og Ungdom endrer personlighet

Vandana Shiva

Inderen Shiva (f. 1952) er en verdensberømt miljøfilosof og -aktivist. Hun er spesielt interessert i biodiversitet og hvordan lokalt forankret kunnskap om jordbruk og natur bevarer mangfoldet. Genmodifiserte frø, internasjonale jordbruksselskaper og bioteknologi er blant det hun er kritisk til. Hun har skrevet mer enn 20 bøker der hun analyserer forholdet mellom miljø og mennesker. Dessuten er hun en foregangskvinne innen økofeminismen, en bevegelse som ser koblinger mellom kvinners undertrykkelse og naturødeleggelse.

Kristine Bonnevie

Bonnevie (1872-1948) ble i 1912 Norges første kvinnelige professor. Hun var biolog, forsket på arvelighet og kjempet for kvinners rett til å studere naturvitenskapene. Etableringen av Studenthjem for Unge Piker var et pionéprosjekt av det sjeldne. Som ivrig foreleser tok hun studentene med på ekskursjoner. «Det ikke er i bøker og samlinger, men ute i den fri og levende natur vår viden må søke sine kilder», var mottoet. Engasjementet hennes begrenset seg ikke til naturen; hun var også politisk engasjert i Frisinnede Venstre, der hun satt i bystyret i Kristiania og var suppleant til Stortinget.

LES OGSÅ: Han er også biolog og stortingsrepresentant

Naomi Klein

Den kanadiske journalisten, forfatteren og aktivisten (f. 1970) regnes som en av vår tids viktigste tenkere. Klein har skrevet bøker og laget filmer om globalisering, kapitalisme, krig og klima. Boka Dette forandrer alt - kapitalismen mot klimaet analyserer hvordan klimaproblemet ikke kan løses innen det gjeldende økonomiske systemet. I tillegg er hun aktivist i miljøorganisasjonen 350.org og blitt beæret med priser for engasjementet innen klimarettferdighet.

Miljøplukk,