Åtte ansiktsmasker du lager på kjøkkenet

Masker av naturlige ingredienser er både billig og enkelt.

En person med ansiktsmaske og grønnsaker i en sirkel rundt.

Det finnes en rekke naturlige og sunne ingredienser som du allerede har på kjøkkenet. Illustrasjon: Herman Freng Billett

Alle ingrediensene er like sunne på huden som de er å spise

De fleste skjønnhetsproduktene vi finner på markedet inneholder stoffer som ikke er bra, verken for miljøet eller oss forbrukere. Kunstige konserveringsmidler, som parabener eller kjemisk fremstilte parfymestoffer er ikke bra for kroppen. De gir kun fordeler for produsenten, som tjener mer penger på kosmetikk med lang holdbarhet. Men skjønnhetsprodukter du finner i butikken er langt ifra det eneste alternativet. Det finnes en rekke naturlige og sunne ingredienser som du allerede har på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Birøkt er enklere enn du tror

Ifølge Store Medisinske Leksikon er huden et svært avansert organ med egenskaper som beskytter kroppen mot skader fra det ytre miljøet. Det sier derfor seg selv at det er viktig å beskytte og pleie huden. Putsj har laget en liste over naturlige ingredienser, og laget forslag til enkle ansiktsmasker du kan lage selv, både billig og enkelt!

Det er viktig at ingrediensene i denne lista er ferskvarer. De inneholder ikke de samme konserveringsmidlene som syntetiske, kjemisk framstilte ingredienser gjør, og bør derfor brukes med en gang. Sjekk utløpsdatoen på pakningene! Hvis du har sensitiv hud, bør du være forsiktig med hva du smører på ansiktet. De naturlige ingrediensene listet opp her, er uansett snillere mot huden enn kosmetikk laget av syntetiske ingredienser.

Minimalist? Dette kan du kjøpe med god samvittighet.

Alle ingrediensene er like sunne på huden som de er å spise. De kan mikses og eksperimenteres med. Ha det gøy! Her er åtte tips til noen fargerike oppskrifter.

en bord av ulike grønnsaker

I denne masken er kaffegruten en naturlig skrubb

Dyptrensende oppkvikker

Ingredienser: Honning, sitronsaft og kaffegrut/eggehvite.

Framgangsmåte: Bland sammen 2 ss honning og sitronsaft fra 1/2 sitron. Tilsett deretter 1 ss kaffegrut og smør masken jevnt over ansiktet. Hvis du ikke har kaffegrut, kan du bruke eggehvite fra 1 egg, og mikse til den får en skumaktig konsistens før du blander den sammen med honningen og sitronsaften. La masken være på i 10-20 minutter før du forsiktig vasker den av.

Honning er et naturlig næringsstoff, som tilfører huden vitaminer og enzymer. Enzymer er nødvendige for blant annet cellenes stoffskifte. Honning er også fuktighetsgivende og dyptrensende fordi den inneholder antibakterielle egenskaper. Honning kan brukes for å fjerne og forebygge kviser, og få sår og arr til å gro og falme fortere. Rå, økologisk honning er å foretrekke, men vanlig honning du finner i butikken har mange av de samme egenskapene.

Sitronsaft er antibakteriell og inneholder masse C-vitamin som styrker immunforsvaret. Sitrusfrukten inneholder også kollagen, som strammer opp huden. Sitron er sunt, men bør, som de andre ingrediensene på lista, brukes med måte.

Kaffegrut kan stramme opp huden og minke rødhet, så lenge den skrubbes forsiktig inn i huden. Kaffe er dessuten rik på antioksidanter og kan beskytte huden mot solas UV-stråling. I denne masken er kaffegruten en naturlig skrubb. Det er en smart måte å gjøre bruk av gammel kaffegrut.
Eggehvite er proppet med proteiner. I tillegg har den en «sammentrekkende» effekt når den brukes direkte på huden.

en bord av ulike grønnsaker
 alt=
Fruktig, frisk fuktighetsgiver

Ingredienser: Avocado og banan 

Framgangsmåte: Mos 1/2 moden avocado og 1/2 moden banan sammen med en gaffel eller stavmikser og miks til du får en glatt konsistens. Smør masken på ansiktet og la den være på i 10-20 minutter før du forsiktig vasker den av.

Avocado inneholder vitaminene A, D og E. Frukten roer ned solbrent sommerhud, reduserer «rødhet» og er fuktighetsgivende.

Banan er fuktighetsgivende. Samtidig inneholder bananen antioksidanter og kontrollerer hudens oljeproduksjon. Bananen kan hjelpe mot både fet hud, kviser og for å forfriske både gammel og ung hud.

en bord av ulike grønnsaker

Yoghurt holder huden ung og frisk

Funky, blå kvisefjerner

Ingredienser: Sitronsaft, blåbær og naturell yoghurt

Framgangsmåte: Rør sammen saften fra 1/2 sitron, 1 dl blåbær og 1 dl naturell yoghurt. Smør masken på ansiktet og la den være på i 10-20 minutter før den skylles av.

Blåbær er fulle av fiber og antioksidanter, som holder huden frisk og fin. Bærene inneholder også noe som heter salisylater, som fjerner døde hudceller, åpner tette porer og har en rensende effekt som kan forebygge kviser.

Yoghurt er fullt av B-vitaminer, og gir kroppen en bra fordøyelse. Når den smøres direkte på huden, kan den redusere kviser, infeksjoner og ringer under øynene. Den holder også huden ung og frisk, og du vil føle at den stråler.

en bord av ulike grønnsaker

Agurk inneholder rundt 90 prosent vann og er en naturlig fuktighetsgiver til huden

Beroligende, grønn og oppstrammende maske

Ingredienser: Agurk, aloe vera-gelé og naturell yoghurt

Framgangsmåte: Kutt opp litt agurk i små biter og miks i en blender. Tilsett 1 dl yoghurt og 2 ss Aloe Vera-gelé. Smør masken på ansiktet og la den være på i 10-20 minutter eller til den stivner, og vask den forsiktig av.

Agurk inneholder rundt 90 prosent vann og er en naturlig fuktighetsgiver til huden. Når den smøres direkte på ansiktet, kan den roe ned hoven hud, dempe ringer under øynene, forhindre kviser og beskytte mot sommersolas UV-stråler.

Aloe Vera-planten er fuktighetsgivende og saften fra planten strammer opp huden. I butikken er Aloe Vera mest vanlig i geléform, så pass på å investere i en som har en stor prosentandel ren Aloe Vera. Den brukes til å dempe kviser, rødhet, brannskader og sår, enten huden har vært utsatt for for mye sol eller sår fra brannmanet.

en bord av ulike grønnsaker
Gul, kul dyprenser

Ingredienser: Gurkemeie og naturell yoghurt/kokosolje 

Framgangsmåte: Bland sammen 1 ss gurkemeie og 1 dl naturell yoghurt. Yoghurten kan erstattes med 1 dl kokosolje. Gni masken i ansiktet som en skrubb og la den ligge på i 10-20 minutter før du forsiktig vasker den av.

Gurkemeie er en plante i samme familie som ingefær, og har blitt brukt i legemidler og matlaging i flere tusen år. I butikken er den ofte i krydderform. Som krydder kan den brukes til å forbedre fordøyelsen og redusere betennelser og utslett. Gurkemeie er antiseptisk og virker rensende på huden. Som blåbær, er gurkemeie full av antioksidanter. I tillegg har den en kjempekul farge!

Kokosolje er et av de mest allsidige naturlige produktene du kan finne

Kokosolje er et av de mest allsidige naturlige produktene du kan finne. Bruksområdene er mange, fra matlaging til hår- og kroppspleie og kosmetikk. Økologisk kokosolje er å finne både i helsekostbutikker og i noen dagligvarebutikker. Kokosoljen har mange fordeler for huden. Den gir først og fremst mye fuktighet til huden. I tillegg bidrar den til å fjerne døde hudceller og styrke nytt hudvev, og ruster huden til å bedre motstå farlig UV-stråling fra sola. Olja er antibakteriell og full av antioksidanter, som er viktige å få i seg for å beskytte kroppen mot såkalte «frie radikaler» (stoffer som dannes under kroppens stoffskifte som kan skade celler og vev hvis kroppen ikke får i seg antioksidanter). Dermed er kokosolje både rensende, fuktighetsgivende og bidrar til å bygge opp immunforsvaret

en bord av ulike grønnsaker

Kanel i krydderform kommer fra kanelbark og har mange fordeler for kroppen

Strålende ansiktsskrubb

Ingredienser: Honning, kanel og havsalt

Framgangsmåte: Miks 3 ss honning sammen med 1 ss kanel og 1 ss havsalt. Gni masken forsiktig på ansiktet og la den ligge på i 10-20 minutter før du skrubber den av med vann.

Havsalt inneholder masse mineraler og næringsstoffer. Mineralene man får gjennom havsalt er bra for å bygge opp skjelettet, musklene, nervesystemet og huden. Havsalt inneholder antibetennelsesstoffer som roer ned utbrudd og fjerner døde hudceller. Det balanserer også hudens oljeproduksjon.

Kanel i krydderform kommer fra kanelbark og har mange fordeler for kroppen. Kanel har blitt brukt til medisin i flere hundre år, blant annet til å rense huden for infeksjoner, urenheter og eksem. Krydderet er antiseptisk og fjerner døde hudceller og kviser. Når kanel gnis forsiktig på huden, blir huden myk og smidig fordi krydderet øker nivået av kollagen, et viktig protein i bindevevet, midlertidig.

en bord av ulike grønnsaker

Olivenolje lindrer solbrent hud

Myk, duftende ansiktsskrubb

Ingredienser: Havsalt, olivenolje og kaffegrut

Framgangsmåte: Bland sammen 3 ss olivenolje, 1 ss havsalt og 1 ss kaffegrut, og skrubb masken inn i ansiktet. La den være på i 10-20 minutter før du vasker den av.

Olivenolje er en allsidig vitamin E-bombe og kan brukes på mange måter. Den ligner på hudens naturlige oljer, og er dermed en naturlig fuktighetsgiver. Den bekjemper frie radikaler, slik som kokosoljen, og virker dermed fornyende på huden. Olivenolje lindrer også solbrent hud.

en bord av ulike grønnsaker
Superenkel kjøkkenskrubb

Ingredienser: Natron og vann

Framgangsmåte: Ta 1 ts natron i hånda og tilsett litt vann. Gni hendene sammen før du skrubber ansiktet forsiktig med natronen. Vask ansiktet med vann etterpå.

Natron eller bakepulver kan blandes med vann og gnis forsiktig i ansiktet eller på kroppen. Pulveret fjerner døde hudceller og virker slik som en rensende «peeling».

Ansikt etter behandling med maske

SOM NY: Med ingredienser fra kjøkkenskuffen blir huden myk, glatt og ren. Illustrasjon: Herman Freng Billett