Urfolksaktivister

Beaska (helt til høyre) med sin søster Inger Biret Kvernmo Gaup og artist Sofia Jannok i Standing Rock. Foto: Skjermdump fra video

Aktivistprofil: Sara Marielle Gaup Beaska

AKTIVISTPLUKK: Sara Marielle Gaup Beaska belyser urfolks felles kamp i sin støtte til Standing Rock Sioux-folket.  

I Standing Rock fremførte hun en kamp-joik under en tradisjonell gaveseremoni. 

Sara Marielle Gaup Beaska er en av de mest profilerte unge joikerne i Norge. I tillegg til musikken er Beaska en aktiv politisk stemme for miljøet og urfolks rettigheter, både nasjonalt og internasjonalt, og uttrykker også dette i musikken. Hun har hatt samisk joik som en naturlig del av hverdagen fra barnsben av. Fra 2004 har Beaska joiket i den internasjonalt kritikerroste gruppen Adjágas med Arwa Somby. Adjágas er det samiske ordet for tilstanden mellom å være våken og å sove. Hun spiller også i den nyere duoen Arvvas sammen med Steinar Raknes, som spiller musikk som blander Americana med joik.

Denne samiske aktivisten slåss mot gruvedrift i familiens reinbeitedistrikt.

Trump har gjenåpnet DAPL

I likhet med mange andre aktivister har Beaska vist sin støtte til Standing Rock Sioux-folket som protesterer mot den planlagte Dakota Access Pipe Line (DAPL), oljerøret som er planlagt å gå over Missouri-elven. Elven er Sioux-folkets eneste drikkevannskilde, og ligger også i hellig land. Standing Rock-leiren er den største samlingen av urfolk i protest i moderne amerikansk historie. Det befinner seg rundt 8 000 mennesker fra over 280 stammer i leiren, og det har fra april 2016 til nå alltid vært folk der.

LES OGSÅ: Klimaendringer truer urfolks livsgrunnlag

Protestene har bred folkelig støtte, og tidligere amerikansk president Barack Obama stanset midlertidig utbyggingen for å løse konflikten. Sittende amerikansk president Donald Trump åpnet prosjektet igjen kun dager etter å bli innsatt. 

Samisk støtte

Beaska besøkte Standing Rock for å vise at Sioux-folket har samisk støtte. Der fremførte hun en kamp-joik under en tradisjonell gaveseremoni. Håpet er at økt oppmerksomhet vil hjelpe Standing Rock Sioux til å vinne over staten. Beaska reiste med sin søster Inger Biret Kvernmo Gaup og den svensk-samiske aktivisten Sofia Jannok. De hadde med lavvoer, samiske flagg og rent vann for å symbolisere kampen mot DAPL.

I forbindelse med reisen sa Beaska dette til NRK:

– Det er en sak som er gjenkjennelig for alle urfolk, hvor utenforstående tar over våre land og forurenser, samtidig som vi ikke har så mye vi skulle sagt. Sioux-folket trenger all støtte de kan få. Jo mer støtte de får, jo større makt og oppmerksomhet får de. Da kan ikke staten gjøre som de vil.

Urfolk

Marit Myrvoll, tidligere sametingspresident Aili Keskitalo, Hh Dalai Lama, Eldar Myrvoll Karlsen og Sara Marielle Gaup Beaska Foto: Kenneth Hætta