Putsjprisen 2020: Hvordan vil verden se ut i fremtiden?

Liker du å skrive? Har du noen tanker om hvordan verden kommer til å se ut om 100 år? Da burde du delta i Putsjprisen 2020!

Lukk øynene et øyeblikk og prøv å tenke deg hundre år frem i tid. Hvordan forestiller du deg at verden ser ut? Klarte menneskene å bremse klimaendringene nok til å bevare planeten så den fremdeles er omtrent slik vi kjenner den i dag? Eller lever kanskje menneskene på en helt annen måte, med strenge regler for hvor mye man kan forbruke hvert år, og med innebygde naturreservater man må dra til for å oppleve skogens ro? Hvilke dyr finnes, og hvilke forsvant? Spiser noen i det hele tatt kjøtt, hvis ikke, hva spiser de? Er det folk som har flytta til månen, og finnes det fremdeles biler? Hva skjedde med oljen, fant vi en miljøvennlig måte å bruke den på, eller slutta vi helt med det? Hvordan gikk det med det globaliserte og kapitalistiske systemet? Gikk menneskene bakover i tid for å finne botemiddel mot overforbruk og stress, eller fant man opp noen helt nye levemåter historien aldri har sett før? 

Om man lar fantasien løpe fritt, er det nesten uendelig med muligheter for hva man kan forestille seg at kan ha skjedd fra i dag til år 2120. PUTSJ-prisen 2020, i samarbeid med Skolelederforbundet, lurer på hva akkurat DU forestiller deg, og arrangerer derfor en skrivekonkurranse for ungdom mellom 12 og 26 år. Konkurransen setter ingen grenser for hvilken sjanger, så det er opp til deg hvordan du vil løse oppgaven. Det kan være et essay, et dikt, en novelle, tegneserie eller et kåseri, og du bestemmer om du vil basere deg utelukkende på fri fantasi eller ta utgangspunkt i vitenskapelige hypoteser om planetens fremtid. Du kan skrive om få karakterer og relasjoner, eller beskrive hele samfunnet om du ønsker det. Alt er godkjent, så lenge du gir oss et klart innblikk i hvordan DU tror verden oppleves i 2120.

Konkurransen er delt opp i to alderskategorier. Juniorkategorien går fra 12 til 16 år og seniorkategorien fra 17 til 26 år. I hver kategori kårer vi 1., 2. og 3. plass, og samtlige vil bli publisert i miljømagasinet Putsj og "Skolelederen". Teksten vil illustreres av en av våre eminente illustratører. I tillegg vil alle vinnerne motta en pengesum til valgfritt bruk, men vi ser gjerne at det brukes til noe som gagner skriveglede og planeten. Premiene er som følger: 

Senior: 

1. plass: 6000 kr 

2. plass 4000 kr 

3. plass 3000 kr 

Junior: 

1.pl. 3500 kr 

2.pl. 2000 kr 

3.pl 1500 kr 

Alle dere som sitter hjemme, enten om det er i karantene, isolasjon eller bare i solidaritet med risikogruppene og de av oss som må på jobb – dette er en gylden mulighet til å starte på ditt neste skriveprosjekt. Vi håper du vil sende inn et spennende fremtidsscenario, og gleder oss til å få alle konkurranse bidrag inn på putsj@putsj.no og marker emnefeltet med “PUTSJ-prisen 2020” innen 1. august 2020. Husk å legge ved hvilken aldersgruppe du tilhører og hvilken sjanger du har valgt. Det er i utgangspunktet opp til hver enkelt hvor langt dere vil skrive, men vi ber om at det ikke overskrider 7500 ord/maks 15 sider om du velger tegneserie. Lykke til!


Aktuelt,