Folk er på shopping

SHOPPESTOPP: Nordmenn kjøper dobbelt så mye klær i dag som de gjorde for 20 år siden. Shoppestopp er en måte å få fokus på redusert forbruk. Foto: Francisco Osorio, Flickr Commons

Mindre shopping, mer tid!

Kunne du gått en hel måned uten å kjøpe noe annet enn mat? Over 1700 mennesker prioriterer i mai gjenbruk og opplevelser fremfor shopping.

 alt=

Erik Musum har tatt initiativ til å gjøre mai til en handlefri måned og er positivt overrasket om den store oppslutningen.

– Etter shoppestopp er jeg blitt en mye bedre shopper, rett og slett fordi jeg er blitt så mye mer bevisst på hva jeg trenger og ikke trenger, skriver skuespiller og designer Jenny Skavlan på bloggen sin.

Dødsbillig mote

Det norske forbruket øker, og nordmenn kjøper i dag dobbelt så mye klær som vi gjorde for 20 år siden ifølge Statistisk sentralbyrå. Til tross for at klær og sko aldri har vært billigere, bruker vi 12 prosent mer på det enn vi gjorde ti år tilbake.

I fjor lanserte Framtiden i våre hender og Aftenposten dokumentarserien Sweatshop – dødsbillig mote. Serien satte for alvor klesbransjens mørke side på dagsorden og gav norske forbrukere et innblikk i livene til tekstilarbeidere i Kambodsja. Lave lønninger, dårlige arbeidsforhold og lange arbeidsdager er årsaken til at vi kan handle bukser på impuls til 100 kroner.

– Vi forbrukere må bli mer bevisste, handle økologisk mat og velge etiske merker. Vi bør støtte bedrifter som er gode på etikk, og som sørger for at tekstilarbeidere får en anstendig lønn, mener Musum.

Erik Musum fra Moss har tatt initiativ til å gjøre mai til en handlefri måned og opprettet facebook-arrangementet Grønn kampanje i mai 2015 – 31 dager med shoppestopp!

Shoppestopp har de siste årene blitt en trend, frontet av bloggere og kjendiser. Poenget med shoppestopp er at man ikke skal kjøpe klær, sko og andre gjenstander for en bestemt periode.

– Tanken bak arrangementet er at flere skal bli mer holdningsbevisste og at vi skal tenke over hva vi bruker penger på. Vi handler mye vi ikke trenger, sier Musum.

Kun mat er lov

Under det månedslange arrangementet kan deltakerne kun handle mat og betale for transport og bensin. Det oppfordres til gjenbruk og bytting av klær, møbler og andre gjenstander. Over 1700 mennesker deltar og lar mai bli en shoppefri måned.

– Jeg hadde sett for meg at det var venner og kollegaer som skulle delta på arrangementet, men det er morsomt at det er så mange som vil være med, forteller Musum.  

Bevisste forbrukere

En undersøkelse gjort av TNS Gallup for Nordea viser at 27 prosent sier at de kjøper ting på tilbud, selv om de egentlig ikke trenger det. 16 prosent oppgir at de har mange ubrukte klær i klesskapet.

Bærekraftig forbruk

Shoppestopp er ikke bare fordelaktig for lommeboka, det er også bra for klimaet. Forskning viser at vi i den vestlige verden må kutte forbruket skal vi kunne leve i et bærekraftig samfunn med mindre klimagassutslipp.

Blant oppfordringene er å kjøpe kvalitet fremfor kvantitet, gjenbruke og å heller investere i opplevelser og tjenester enn ting.

– Istedenfor å bruke masse tid på kjøpesentre kan vi bruke mer tid på familien og annet som er viktig, sier Musum som har fått mange positive reaksjoner på arrangementet sitt. 

En grønnere maimåned

Arrangementet varer bare en måned, men Musum håper at flere skal få en positiv opplevelse og fortsatte shoppestoppen. Selv har han et mål på ett år. Han deler tre tips som gjør at shoppestoppen blir en vellykket og god opplevelse:

– Tilbring tid med familien, unngå å bruke masse tid på kjøpesentre og velg økologisk og etisk i matbutikken.

Aktuelt, forbruk, miljøtips, klimaendringer