En isbjørn hopper

Miljønytt #6

Rekordtemperaturer i Arktis er ikke lenger en nyhet, men at Svalbard er 20 grader varmere enn normalt?!

Svalbard går nå mot den 75. måneden med unormalt høye temperaturer.

Ukas gladsaker

Hvor mange ganger har ikke voksne fortalt deg at du skal holde deg unna skumle stoffer med vanskelige navn? Mange. Derfor er det en gledesnyhet at Gore Fabrics nå lover å fjerne helse- og miljøfarlige PFC-stoffer fra tekstilene sine. Gore Fabrics er produsenten bak Gore-Tex, og er derfor å finne i en rekke klesplagg. Avgjørelsen kommer etter press fra forbrukere og miljøbevegelsen. Hurra for forbrukermakt!

I Norge og en del andre land saksøkes statlige myndigheter for manglende klimainnsats, eller storartet innsats for å ødelegge klimaet. Dette skjer også i Sverige, men i likhet med Norge prates det også der om en klimalov. Loven planlegges å tre i kraft fra 2018. Sveriges statsminister Stefan Löfven har blant annet sagt følgende i en pressemelding:

– Dette er den aller viktigste reformen vår generasjon politikere kan gjøre for Sveriges unge, våre barn og barnebarn.

Han lover også at Sverige vil bli et av verdens første fossilfrie land. Ingen dum ambisjon.

LES OGSÅ: Det er mange skjær i sjøen for norske fiskerier

Bare i Vesten.


Oppdrettsindustrien er ikke kjent for å være spesielt miljøvennlige, men her er det endringer på gang. Det er nå 23 prosjekter for å sette i gang lukkede anlegg for oppdrettslaks. Lukkede anlegg vil forhåpentligvis ikke føre til like mye havforurensning gjennom fiskefôr, avføring, lus og rømming. Det ser også ut til at lukkede anlegg om noen år vil ha samme kostnadsnivå som dagens anlegg.

Uka wtf?!?


Svalbard er for tiden Norges varmeste sted. Ja, du leste riktig. Svalbard, den øygruppa langt uti hutterheiti mot nord. Den øygruppa som bruker å omsvøpes av polaris hver vinter, var på tirsdag Norges varmeste sted, med 4,1 grader celsius. Det er 20 grader mer enn normalt. Svalbard går nå mot den 75. måneden med unormalt høye temperaturer.

– Det er ganske vilt, og det er vel lengst nord at man merker klimaendringer mest, sa meteorolog Unni Orten Thomsen til Yr.no.

Ukas no shit


«Ukas no shit» er både no shit og wtf. Nyheten om at en strandet gåsenebbhval måtte avlives fordi den hadde spist rundt 30 store og små plastposer, i tillegg til andre plastbiter og mikroplastpartikler, har gått jorden rundt. Selv om det er sjokkerende, burde kanskje ikke nyheten komme som en overraskelse, ettersom vi tidligere har kunnet lese at marin plastforsøpling kan regnes som det største miljøproblemet etter klimaendringer, og at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet.

LES OGSÅ: Hva er egentlig mikroplast?

Ukas politiker som ikke har sjekka fakta

Med det vil vi avslutte ukas miljønytt med å trekke fram Hadia Tajik som ukas eksempel på miljødebatt uten faktagrunnlag. Tajik sa her forleden på politisk kvarter at det allerede er oljeboring og tilrettelagt infrastruktur på oljefeltet Nordland VI utenfor Røst, og at det ikke er noen konflikt med fiskeindustrien. Derfor der det bare å peise på videre. Vi lar Naturvernforbundets Silje Lundberg tale for seg. Ukas oppfordring: Ikke tenk som Tajik, tenk som Lundberg.


Aktuelt, klimaendringer, fiskeri, Plast , søppel