En smilende mann med hjelm sitter på en sykkel.

GJØR NOE: Det finnes mange ting man kan gjøre for klimaet i hverdagen mener leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. Å sykle til jobb eller skole er bare et av dem. Foto: Matilde Solberg Clemetsen

5 tips til en mer miljøvennlig hverdag

Mange er bekymret for klimaproblemene – men hva kan vi egentlig gjøre? Arild Hermstad gir deg fem tips til ting du kan gjøre for å ta bedre vare på klimaet.

Tekst:

Matilde Solberg Clemetsen

Tekst og foto:

Erika Ribu

Klimaproblemene er store, og det kan føles som man ikke kan gjøre noe særlig fra eller til. Politikerne samles år etter år til konferanser og møter, men det virker ikke som de kommer fram til så altfor mye. Den gode nyheten er at vi har muligheten til å gjøre en del uansett. De livene vi lever påvirker klimaet. Store og små valg du tar i hverdagen har påvirkningskraft på verden. Her får du fem gode tips fra leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad:

1. Mat

Du spiser mat hver dag. Noe som betyr at du har store muligheter til å påvirke. Noe av det viktigste er å spise mindre kjøtt. Ha kjøttfri mandag, og spis proteinrike grønnsaker i stedet for mye kjøtt. Ikke gå i butikken når du er dritsulten, for da ender du bare opp med å kjøpe altfor mye mat som du senere kaster. Vi nordmenn kaster omkring 50 kilo mat hvert år. Jeg synes dumpsterdivers er helter, for de viser hvor meningsløs mye av matkastingen er.

2. Transport

Du reiser veldig mye i løpet av et år. Ungdom: Drit i å ta lappen. Kanskje du ikke trenger den, mange av oss bor i by. Å kjøpe bil koster dessuten veldig mye, og tenk hvor mye taxi du kan kjøre for de pengene. Det finnes mange alternativer til å kjøre bil: Reis kollektivt, kjør sykkel eller el-sykkel.

 alt=

Arild Hermstad er leder i Framtiden i våre hender, en organisasjon som har fokus på hva forbrukere kan gjøre for miljøet. De jobber blant annet jobber de med med etisk palmeolje, kjøttfri mandag og et etisk oljefond. FOTO: Matilde Solberg Clemetsen

3. Ferievalg

Det finnes utrolig mange morsomme ting å gjøre i Norge. Bruk nærmiljøet! Det er ikke vits å reise bort fra vår del av verden om sommeren når det er så fint og lyst døgnet rundt. Men hvis du først skal reise på ferie til syden, så er faktisk Hellas et mer klimavennelig alternativ enn Thailand. Skal du først reise langt, bli der så lenge du kan, reis gjerne med tog mellom land. Og kom deg ut på interrail da! Husk: Kortreist ferie er viktigere enn kortreist mat.

4. Shopping

Vi har et usedvanlig høyt forbruk av alt fra PCer og mobiler til flatskjermer og kjøleskap. Det betyr også at hvis man er opptatt av å få tak i brukt og billig, er det ganske lett. Det er både miljøvennlig og du sparer penger. Vi må bli flinkere til å reparere ting i stedet for å kjøpe noe helt nytt. Du kan for eksempel reparere en gammel sykkel, eller sy buksen som har revnet. Bruk heller litt mer penger på å kjøpe noe av kvalitet enn å kjøpe noe som blir ødelagt og må erstattes innen et år. Det er lov å være litt snobb.

5. Bærekraftig jobb

Karrieren du velger bør stå i forhold til engasjementet ditt. Det er rart med ungdom som er idealistiske, men som ikke nøler med å ta seg jobb for Statoil. De aller fleste utdanninger kan brukes på en utrolig god måte. Det viktige er å se helheten. Ta deg en utdanning i en fremtid du ønsker å være med på, og tør å si nei til jobber. Studer noe du interesserer deg for, du må gjerne bli økonom, men bruk det til å lage en bedre verden, den verdenen du har lyst til å leve i. 

Miljøplukk, Tips, miljøtips, forbruk